KL til regeringen om nedskæringer: Risikerer sygt system

02/07/2015 16:59

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Der er ikke noget nyt i, at den til enhver tid siddende regering og landets kommuner tegner fronterne klart op forud for forhandlingerne om næste års budgetter.

Men i år er der i den grad mere swung på. Det sker efter, at den nye Venstre-regering i sit regeringsgrundlag lægger op til, at kommunerne skal spare en procent af budgettet hvert år fremover, ud over det man i forvejen effektiviserer for.

Og det får KL-formand Martin Damm (V) op i det røde felt.

- Vi effektiviserer i forvejen alt det, vi overhovedet kan, og nu vil man så lægge én procent oven i det, vi allerede leverer, og det vil få store konsekvenser, hvis vi skal ind i det, siger han forud for mødet.

- Det hele har været meget tumultarisk, vi har ikke fået nogen papirer eller noget, så det er først nu, vi skal ind og høre, hvad finansministeren egentlig mener, siger han.

Han bruger ikke ordet "løftebrud" om Venstre-regeringens oplæg til at effektivisere kommunernes budgetter for én procent - svarende til over to milliarder kroner - om året.

Men Venstre sagde det ikke før valget, pointerer Martin Damm.

- Der er ingen af os, der havde drømt om, at vi nu skulle stå over for en minusvækst. Vi er meget overraskede over, at man nu kommer med noget, vi ikke har hørt om i valgkampen, siger han og fortsætter:

- Vi kan jo risikere, at vi ender med en model, hvor vi skal ud at spare 4000 hjemmehjælpere væk i oktober, hvor vi lægger budget, og så skal regeringen komme med finansloven og sige "se, nu har vi reddet jer" og giver 3000 tilbage igen. Altså, det er jo et sygt system.

/ritzau/