Klitsjko til Merkel: I skal fryse konti og stoppe rejser

Ukraines opposition vil have EU til at fastfryse konti og indføre indrejseforbud til EU for medlemmer af den tidligere sovjetrepubliks regering.

Det var et par af budskaberne, da oppositionslederne, den tidligere verdensmester i boksning Vitalij Klitsjko og Arsenij Jatsenjuk, mandag mødtes med den tyske forbundskansler, Angela Merkel, i Berlin.

- I månedsvis har vi efterlyst sanktioner som spærring af konti og indrejseforbud til EU for regeringsmedlemmer - vi ønsker et klart signal, siger Vitalij Klitsjko ifølge bild.de.

Klitsjko sagde også, at Tyskland kan spille en væsentlig rolle i forhold til løsningen af den ukrainske konflikt, og særligt forbundskansleren som "en af de mest indflydelsesrige politikere i verden" ifølge eksbokseren.

- Alle muligheder er på bordet, siger Arsenij Jatsenjuk til bild.de.

EU har i længere tid forsøgt at mægle mellem oppositionen og regeringen til frustration for Rusland, som flere gange har bedt europæerne om at blande sig uden om.

I weekenden rømmede ukrainske aktivister rådhuset i Kijev og flere andre regeringsbygninger i landet.

Det skete for at opnå amnesti til adskillige hundrede oppositionsfolk. Amnestiloven blev som lovet af regeringen godkendt mandag.

Spørgsmålet er, hvorvidt oppositionens ønske om økonomiske sanktioner fra EU's side vil have en effekt.

I hvert fald besluttede Rusland mandag at frigive knap 11 milliarder kroner - en del af en større hjælpepakke - til den tidligere sovjetrepublik. Midlerne har været fastlåst på grund af den aktuelle uro i Ukraine.

Uroen i Ukraine brød ud sidste år, da regeringen med præsident Viktor Janukovitj i spidsen vendte EU ryggen i forbindelse med en handels- og associeringsaftale og i stedet indgik aftaler med Rusland.

Ukraine har en stor gæld til russerne, som leverer gas til landet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip