Kloakvand fra sommerhuse glemt i regeringens vandplan

Den fejl får Naturstyrelsen nu lejlighed til at rette op på, efter Miljøklagenævnet har underkendt vandplanerne.

Spildevand ender i søer
150.000 sommerhuse rundt om i landet mangler kloakering. Hele 88.000 af dem ligger placeret, så deres spildevand typisk ender i de nærliggende søer, vandløb eller fjorde.

Det gælder for eksempel sommerhusområder omkring Ringkøbing Kommune, hvor næsten 15.000 ejendomme er uden tilslutning til offentlig kloak.

Også i sommerhuskommunen Gribskov, er der mange områder uden kloakering. Men den udfordring bliver ikke nævnt med et ord i nogen af de 23 vandplaner, der nu er erklæret ugyldige af Natur- og Miljøklagenævnet.

Naturstyrelsen bør rette fejlen
- Naturstyrelsen har sagt, at de vil rette de fejl i vandplanerne, som de kender, når vandplanerne efter klagenævnets kendelse sendes i en ny høring. Det bør også betyde, at Naturstyrelsen gør kloakering af sommerhusområder til et selvstændigt indsatsområde, siger branchedirektør i Danske Anlægsentreprenører i Dansk Byggeri, Niels Nielsen.

- I dag bliver de fleste sommerhuse brugt året rundt, og de nedsivningsanlæg, som tager sig af spildevandet, er mange steder kun beregnet til, at der bor mennesker i to-tre måneder om året. Derfor ender store dele af deres spildevand i netop vandmiljøet. Det er bekymrende, at kommuner som Ringkøbing og Gribskov har store sommerhusområder uden offentlig kloak, og det er også helt uforståeligt, at Naturstyrelsen ikke har taget højde for det i vandplanerne, siger Niels Nielsen.

Minister vil lytte
Miljøminister Ida Auken har tidligere givet udtryk for, at hun er parat til at lytte og inddrage ny viden i vandplanerne.

 

Dagens Gossip