København afholder verdens største kvindekonference

Kvinders sundhed, uddannelse og økonomiske muligheder bliver sat på dagsordenen, når interesseorganisationen Women Deliver holder deres fjerde konference i 2016 - denne gang i Bella Center i København.

- Vi har kigget verden rundt for at finde et sted, der både har kapaciteten til de mange deltagere - og samtidig lever op til kvinders rettigheder. Og den kombination har vi fundet i Danmark, siger organisationens danske direktør Katja Iversen til Ritzau.

Hvert år konferencen er blevet holdt - i henholdsvis London, Washington og Kuala Lumpur - har den vokset sig større og større. Og i København regner man med op til 5000 deltagere kommer - og det er både mænd og kvinder.

Allerede nu har FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, bedt om at få datoen. Også kronprinsesse Mary, der før har deltaget, er med på listen over deltagere.

- Der er mange, der allerede har vist interesse. Men det mest fantastiske er, at der kommer kvinder fra en afrikansk landsby, der aldrig har været ude at rejse før - og fremtrædende politikere. Det er høj og lav, tyk og tynd, mænd og kvinder der samles, siger Katja Iversen.

Konferencen bliver den første store internationale konference, efter at FN er kommet med nye udviklingsmål for verden i efteråret 2015.

- Selv om målene også for kvinder bliver skrevet ned, så er det ikke ensbetydende med, at de bliver fulgt op. Så det er blandt andet det, vi er med til at gøre, siger Women Delivers direktør.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) glæder sig over, at Danmark skal afholde konferencen.

Han lancerer samtidig mandag en ny strategi for rettigheder, ligestilling og mangfoldighed i bestræbelserne på at forbedre livet for piger og kvinder rundt om i verden.

- Hvis vi for alvor vil have tryghed og velstand i udviklingslandene, så nytter det ikke at holde hele befolkningsgrupper ude – uanset om det er kvinder, børn eller seksuelle minoriteter, siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S), i en pressemeddelelse.

- Kampen for rettigheder handler derfor ikke kun om humanisme, men om sund fornuft, siger han.

Konferencen bliver afholdt i Bella Center fra 17. til 19. maj 2016.

/ritzau/