København dropper tvungen affaldssortering

Skrevet af admin

24/03/2014

Mest læste i dag

Et politisk flertal har gjort det frivilligt for Københavns villaejere at sortere kartoffelskræller og andet organisk affald fra den pose, som bliver sendt til forbrænding. Det skriver Ingeniøren.

Teknik- og miljøudvalget i Københavns Kommune besluttede nemlig i sidste uge at droppe en indstilling fra forvaltningen om tvungen sortering og i stedet gøre det til en frivillig sag for 13.000 villafamilier.

Det vil sige, at de fremover selv skal tilmelde sig, hvis de vil sortere det organiske affald.

I samme ombæring tog teknik- og miljøudvalget en principiel beslutning om at etablere et såkaldt Renescience-anlæg i samarbejde med Dong Energy til københavnernes dagrenovation.

Anlægget kan modtage usorteret dagrenovation og vasker det i en tromle sammen med enzymer. Vaskevandet kan udnyttes til biogas, skriver Ingeniøren.

I forvaltningens indstilling om tvungen affaldssortering skriver de, at det er nødvendigt at starte på sortering af affaldet for at nå de politiske mål, der fremgår af affalds- og ressourceplanen.

Og det er helt urealistisk nu, mener borgerrepræsentant Iben Wiene Rathje fra SF.

- Det er ikke i orden, at borgere aktivt skal ind og tilmelde sig, hvis de ønsker at genanvende affaldet. Det vil gøre, at mange ikke får det gjort, og at mindre mængder organisk affald vil blive bioforgasset, siger hun til Ingeniøren.

Ifølge affalds- og ressourceplanen skal genanvendelsen på husholdningsaffald øges fra 27 til 45 procent i 2018.

Bekymringen deles imidlertid ikke af Jacob Hougaard fra Socialdemokratiet. Det var ham, der stillede ændringsforslaget om frivillig sortering.

- Planer er jo noget, man styrer efter, og som kan justeres. Vi har hele tiden været tilhænger af central sortering og ikke af kildesortering af det organiske affald.

- Så når vi nu er blevet enige om Renescience, er der ingen grund til at starte på kildesortering og så holde op igen senere, siger han til avisen og tilføjer, at et Renescience-anlæg kan udnytte en større del af det organiske affald, end man kan ved sortering.

Det nye Renescience-anlæg vil få en kapacitet på 30-40.000 ton affald om året. Hvor anlægget skal ligge, hvem der skal eje det og så videre, skal afklares det næste år.

/ritzau/