København og Zürich bekæmper luftforurening bedst

København og Zürich er de storbyer i Europa, der er bedst til at bekæmpe luftforurening. Det viser en undersøgelse, som miljøorganisationen Friends of the Earth har foretaget i 23 vesteuropæiske storbyer.

I den anden ende af skalaen ligger Portugals hovedstad, Lissabon, og Luxembourg, mens Dublin, Glasgow, Madrid og Rom også får kritik for deres indsats for at skabe en renere byluft.

- Lissabon og Luxembourg ligger sidst, fordi deres håndtering af luftforurening kun er halvhjertet, hedder det i en rapport fra Friends of the Earth i Tyskland.

Der er et godt stykke vej op til toppen af listen.

- Både i Zürich og i København er antallet af biler blevet mindsket markant, og der er restriktioner for kraftigt forurenende køretøjer som for eksempel dieselbiler, lastbiler og entreprenørmaskiner, lyder det videre.

Studiet af de mange byer har udmøntet sig i en karakter, som er givet efter det amerikanske skolekaraktersystem, der går fra topkarakter A til D, og så er der F for Failed (ikke-bestået, red.).

Zürich får karakteren B+, mens København og Wien må nøjes med B. Stockholm, Berlin, Helsinki, London, Paris og Stuttgart følger efter.

Dublin, Madrid, Rom og Glasgow dumper alle i undersøgelsen, der er støttet af Det Europæiske Miljøagentur.

Undersøgelsen måler på, hvor gode byerne har været til at reducere partikeludslip, mindske antallet af forurenende køretøjer, indføre renere kollektiv transport og fremme muligheden for at bevæge sig til fods eller på cykel.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip