Købmænd frygter butiksdød på landet med ny planlov

24/04/2016 18:38

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Landdistrikternes Fællesråd, Coop og De Samvirkende Købmænd retter søndag kritik mod regeringens udspil fra efteråret om at liberalisere planloven.

Fællesrådet og købmændene frygter, at ændringerne, som blandt andet vil bane vejen for større butikker, vil betyde butiksdød og faldende huspriser. Derudover vil det også ramme ældre hårdt, fordi de vil få længere til indkøbsmuligheder.

Foreløbigt har de første forhandlinger om planloven været i gang. Venstres landdistrikts- og øordfører, Thomas Danielsen, holder trods kritikken fast i, at ændringerne i planloven vil gavne landområderne.

- Jeg kan godt forstå, at købmænd gerne vil undgå mere konkurrence, men fakta er, at vi sikrer den bedste samfundsudvikling ved ikke at sætte de her barrierer op i form af planloven.

- Vi vil gøre op med mange af de barrierer, der er i dag. Vi vil åbne en masse muligheder, som man i dag kun har i de større byer, siger han.

Regeringen lægger blandt andet op til at tillade dobbelt så store butikker som nu. I dag sætter planloven en grænse på 1000 kvadratmeter for enkeltstående dagligvarebutikker, men det vil Venstre hæve til 2000 kvadratmeter.

Derudover vil regeringen hæve grænsen for størrelsen på dagligvarebutikker i bymidter og bydelscentre fra 3500 til 5000 kvadratmeter.

Thomas Danielsen forklarer desuden, at Venstre også vil sikre, at små dagligvarebutikker i landdistrikterne kan lave nethandel ligesom i de større byer.

Landdistrikts- og øordfører Magnus Heunicke (S) forstår landdistrikterne og købmændenes bekymring, men vil gerne ændre i planloven.

- Vi vil godt være med til at se på, om snittet skal laves anderledes. Men der er mange forskellige regler, når det drejer sig om planloven. Hvis man bare liberaliserer for liberaliseringens skyld, frygter jeg, at det kan få negative konsekvenser, siger han.

Dansk Folkepartis landdistrikts- og øordfører Mette Dencker er især bekymret for de ældre, men vil stadig gerne se på, at butikkerne kan få lov til at blive større. Hun er dog forbeholden over for at hæve grænsen så meget, som Venstre lægger op til.

- Det er voldsomt med op til 2000 kvadratmeter. Det skal tænkes rigtigt godt igennem, hvilke konsekvenser, det kan få. Vi skal i den grad tage dagens kritik i dag alvorligt og lytte til den, siger hun.

Forhandlingerne om planloven forventes færdige inden for en månedstid, fortæller Thomas Danielsen.

/ritzau/