Købmænd i klemme: Får nej til lån fra banken

Tre af 10 købmænd mangler penge til investeringer i butikken, og hver sjette har fået afvist en låneansøgning inden for det seneste år. Det viser tal fra De Samvirkende Købmænd, DSK. Undersøgelsen viser også, at det fortsat er et problem for købmænd at få butikken til at køre rundt.

- Undersøgelsen fortæller, at der i allerhøjeste grad fortsat er en kreditklemme - i hvert fald i en branche med selvstændige forretningsdrivende med mindre indtjening end i så mange andre brancher, siger administrerende direktør John Wagner, DSK.

- Politisk kan man på ingen måde afblæse kreditklemmen. Der er virksomheder med helt konkrete planer, hvor selvstændige erhvervsdrivende er klar til at investere deres egne penge. Alligevel har 27 procent af de købmænd, der har ansøgt om et lån, fået nej, siger han.

Ifølge John Wagner skal politikerne være opmærksomme på, at der findes masser af projekter hos selvstændige erhvervsdrivende, som strander i manglen på kapital.

- Det er ikke altid bankernes skyld, men ofte den politisk bestemte regulering af bankernes udlånspolitik. Konsekvensen af kreditklemmen er, at selv sunde og veldrevne virksomheder kan få nej til investeringer, der kan skabe vækst og nye arbejdspladser, siger han.

Direktøren mener, at tiden er inde til en evaluering af den politisk bestemte udlånspolitik. Men han påpeger også, at købmænd ikke bare skal tage et nej for et nej.

- De skal tage kontakt til bankerne i god tid før påtænkte investeringer, og de skal forlange en klokkeklar forklaring på afslag, så vi kan få afdækket, hvorfor bankerne siger nej, og hvad der skal til for at opnå et positivt svar, siger John Wagner.

De Samvirkende Købmænd repræsenterer 1300 købmandsejede supermarkeder, discountbutikker, og nærbutikker i kæder som for eksempel Spar, SuperBest, Rema 1000, 7-Eleven og Kiwi.

/ritzau/

 

Dagens Gossip