Kødpålæg kan have smittet mindst otte personer mere

Statens Serum Institut (SSI) forventer, at der dukker flere tilfælde af listeria op de kommende uger, som kan knyttes til det nuværende udbrud fra rullepølse.

Lige nu har SSI nemlig kendskab til yderlige otte tilfælde, hvor patienter er smittet med listeria. Prøver fra fire af dem er lige nu ved at blive undersøgt, for om det kan konstateres, at de er smittet med den samme bakterie, som de øvrige 20 smittede personer, hvoraf 12 er døde.

- Der går typisk en til fire uger, fra man bliver smittet med listeriabakterier, til man bliver syg.

- Derfor vil der sandsynligvis komme flere sygdomstilfælde fra det igangværende udbrud, også selv om vi formoder, at smittekilden er standset ved, at Fødevarestyrelsen i går (tirsdag, red.) kunne lukke den producent, som vi har kunnet spore smitten tilbage til.

Det siger afsnitsleder ved Statens Serum Institut, Steen Ethelberg, der oplyser, at de otte personer fordeler sig over det meste af landet, men at han ikke kender deres tilstand.

Statens Serum Institut, der er det nationale sundhedsvæsens center for forebyggelse og behandling af smitsomme sygdomme, forventer, at der kommer svar fra de fire prøver i starten af næste uge. De fire andre prøver, som SSI har kendskab til, er endnu ikke sendt til undersøgelse.

Ud over det aktuelle udbrud, er der i 2014 konstateret andre 30 listeria-tilfælde, som ikke stammer fra samme kilde, altså virksomheden Jørn A. Rullepølser A/S, der tirsdag blev lukket ned.

Fødevarestyrelsen blev den 16. juli klar over, at de prøver, som man havde taget fra den lammerullepølse, der var trukket tilbage, var identisk med den listeriabakterie, som var blevet fundet hos de smittede.

Men først mere end tre uge senere blev produktionen stoppet hos Jørn A. Rullepølser, og det har ført til kritik fra flere sider, blandt andet fra Enhedslistens Per Clausen, der har kaldt det ubegribeligt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip