Koldinghus returnerer Christian 4.-klenodie

Elo Christoffersen

|

06/07/2013

Dagens topnyheder

På tirsdag det alllersidste chance for at se Christian 4.’s skrivebog på Koldinghus.

I mere end syv måneder har gæsterne på Museet på Koldinghus helt ekstraordinært haft mulighed for at vise et af Rigsarkivets største klenodier, nemlig Christian 4.s skrivebog, som fulgte ham igennem hele hans skoletid. Bogen fik han  23. maj 1583, da han som seksårig blev sendt fra København til Kolding for at begynde sin skolegang på Koldinghus.

- Det var en stor tillidserklæring, at Rigsarkivet lånte os bogen til vores nye udstilling om Christian 4. og Koldinghus. Vi fik i første omgang lovning på tre måneder, men da Rigsarkivet var tilfredse med vores håndtering af bogen, fik vi lov til at forlænge lånet, fortæller udstillingsleder Axel Johnsen.

Bogen er et enestående stykke Danmarkshistorie og giver et sjældent indblik i datidens fyrstelige uddannelse. Den er et vidnesbyrd om en effektiv skolegang, hvor der blev terpet håndskrift, dansk, tysk og latin. Bogen viser også, at Prins Christian allerede tidligt havde en sikker og smuk håndskrift, som også kan læses af nutidsmennesker.

Skrivebogen vil i de kommende uger blive taget ud af sin pansermontre og sendt tilbage til Rigsarkivet med tak for lån. Gæsterne vil kunne se klenodiet frem til tirsdag klokken 17, hvor museet lukker.