Koldt første møde mellem Japans Abe og Kinas Xi

Det blev et køligt og stift møde, da Xi Jinping og Shinzo Abe mandag sad ansigt til ansigt for første gang, siden de to overtog posterne som henholdsvis Kinas præsident og Japans premierminister.

Det formelle møde mellem de to landes ledere, som ifølge New York Times normalt varer omkring en time, var overstået på blot 25 minutter, selvom de havde rigeligt at tale om.

En længerevarende strid om ubeboede øer i Det Østkinesiske Hav, som længe har været kilde til det dårlige forhold, blev eksempelvis ikke nævnt med et ord.

- Det er klart, at Hr. Xi ikke ønskede at skabe en varm eller høflig atmosfære, siger diplomat og professor Kazuhiko Togo fra Kyoto Sangyo Universitet til New York Times.

- Det var en vanskelig balanceakt for Xi.

Den kinesiske præsident kunne ifølge den japanske diplomat hverken smile eller stirre. Med et lille opblødende smil "ville han støde de hjemlige nationalister fra sig," og ved at stirre for meget på Shinzo Abe, ville han "forsure" forholdet til udlandet.

Mødet fandt sted i forbindelse med et topmøde i Det Økonomiske Samarbejdsforum for Asien og Stillehavsområdet (Apec), men noget specielt for den slags bilaterale træf var der ingen nationale flag bag Xi og Abe, da de lod sig fotografere ved et temmelig akavet håndtryk.

Helt resultatløst var mødet imidlertid ikke ifølge Shinzo Abe.

- Det er det første skridt mod en genopretning af forholdet mellem vore lande, sagde den japanske regeringschef efter at være nået til enighed om oprettelsen af en maritim kriseenhed, så konfrontationer til søs kan undgås.

/ritzau/

 

Dagens Gossip