Kolera spreder sig til Iraks nabolande før pilgrimsfærd

Et udbrud af den dødelige sygdom kolera i Irak har spredt sig til nabolandene Syrien, Kuwait og Bahrain og risikerer at blive til en epidemi i regionen.

Tilfældene i Syrien er dog endnu ikke officielt bekræftet.

Udbruddet kommer forud for, at millioner af pilgrimme forbereder sig på at besøge Irak, lyder det fra børneorganisationen Unicef fredag.

Sygdommen kan føre til død ved dehydrering og nyresvigt inden for få timer, hvis den smittede ikke modtager behandling.

Den frygtede sygdom blev opdaget vest for hovedstaden Bagdad i september. Siden har den ramt mindst 2200 personer i Irak og har kostet seks mennesker livet.

- Udbruddet har allerede en regional dynamik og risikoen for, at det spreder sig, bliver kun øget af, at folk fra hele regionen kommer til Irak, siger chefen for Unicefs Irak-afdeling, Peter Hawkings.

Millioner af shiamuslimer ventes at besøge Irak i december til arbaeen, som er et religiøst ritual.

Det markerer slutningen på den årlige sørgeperiode for profeten Muhammeds barnebarn Hussein, hvis død i 680 efter Kristus førte til splittelsen mellem shia- og sunnimuslimer.

Koleraudbruddet skyldes en række faktorer - herunder en lav vandstand i floden Eufrat og vinterens oversvømmelser - som har forurenet floden og brønde med kloakvand.

Krigen mod den militante bevægelse Islamisk Stat, som kontrollerer store dele af det nordlige og vestlige Irak, har også bidraget til udbruddet.

Konflikten har fordrevet flere end tre millioner mennesker, hvoraf mange bor i lejre, hvor forholdene er befordrende for udbredelse af kolera.

En bid af forurenet mad eller vand er nok til at forårsage infektion.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip