Kollega om dødsdømt professor: Det er en parodi

Egyptens stærke mand tåler ikke kritik, lyder en nærliggende tolkning af weekendens dødsdomme mod flere end 100 personer - heriblandt den tidligere præsident Mohamed Mursi.

Emad Shahin, en anerkendt egyptisk professor med en fortid på universiteter som Harvard, Oxford og Columbia, talte for nylig på universitetet i Oslo. Nu er han dømt til døden for spionage.

Hans norske kollega Bjørn Olav Utvik, som er professor i mellemøststudier i Oslo, ryster på hovedet over dommen.

- Der har været flere parodiske sager, hvor folk har fået dødsdomme efter nogle timers behandling. Denne sag har været undervejs i noget tid, men den er også parodisk, siger Utvik til den norske avis VG.

- Det kom ikke som lyn fra en klar himmel. Vi har længe vidst, at han var tiltalt, så vi vidste, at det var en mulighed. Men jeg er lidt overrasket over, at han fik en dødsdom.

De to kolleger har kendt hinanden i 15 år.

De mange dødsdomme vil blive forelagt Egyptens øverste religiøse instans, stormuftien, før de kan eksekveres. De kan fortsat ankes.

Militæret med hærchefen Abdul Fattah al-Sisi - den senere præsident - i spidsen væltede Mursis folkevalgte styre i sommeren 2013.

Emad Shahin er en af få blandt de dødsdømte, som ikke har været medlem af Det Muslimske Broderskab. Han har tværtimod været kritiker af broderskabets topleder, tidligere præsident Mursi.

Det samme har han været over for den nuværende præsident, Abdul Fattah al-Sisi, og det er tilsyneladende den kritik, som kan koste ham livet.

- Det militærstøttede regime har angrebet fredelige modstandere, unge demonstranter, studenter, journalister og akademikere, siger Emad Shahin til nyhedsbureauet AFP.

Den egyptiske professor blev sammen med 15 andre dømt til døden i en sag om spionage.

Bjørn Olav Utvik siger til VG, at den nuværende situation i Egypten med Sisi ved magten er langt værre end under Hosni Mubarak, som sad på præsidentposten, før revolutionen i 2011.

/ritzau/

 

Dagens Gossip