Kommandørkaptajn efter piratjagt: Vi så ikke en eneste

Der er sket en klar og tydelig forbedring af den maritime sikkerhed ved og omkring Afrikas Horn.

Det siger kommandørkaptajn Henrik Holck Rasmussen på det danske flådefartøj Esbern Snare, der netop har afsluttet jagten på somaliske pirater i farvandene ved Somalia og er på vej hjem.

- I de fire måneder, jeg og min besætning har sejlet hernede har vi ikke set en eneste pirat på vandet. I stedet har vi set langt flere fiskeskibe end tidligere, især tunfiskeri er populært, siger Henrik Holck Rasmussen til Ritzau

Det er lokale somaliske fiskere, der tjener til dagen og vejen.

- Men vi ser også mange udenlandske fiskeskibe, der skal have fiskelicens hos de somaliske myndigheder for at må fiske i Somalisk farvand, fortæller Henrik Holck Rasmussen.

Kommandørkaptajnen og hans besætning har noget at sammenligne med, for de sejlede også på piratjagt under Natos Operation Ocean Shield på samme tid sidste år.

Problemet for somalierne er, at de mangler både til at kunne kontrollere, om de udenlandske fiskeskibe nu også overholder reglerne.

- Det er stadig en stor udfordring fordi de ikke har både, der kan holde søen i længere tid. Vi har hjulpet dem og undervist folk fra regionale kystvagter, blandt andet Bosaso Havnepoliti og Galmudug Coastguard i, hvordan de som myndighed kan opretholde sikkerheden til søs.

- I mangel af både, lejer de lokale fiskerbåde på ad hoc-basis, som de bruger til fiskerikontrol, fortæller Henrik Holck Rasmussen, der også ser en forbedret sikkerhedssituation på land.

- Vi ser, at piraterne som holdt til i kendte piratlandsbyer, nu også af de lokale i landsbyerne bliver drevet på flugt. Generelt er der ikke mange tilbage, der satser på pirateri, siger Henrik Holck Rasmussen.

Han advarer dog rederierne mod at slække på sikkerheden om bord på handelsskibene med blandt andet bevæbnede vagter.

- Somalia er en skrøbelig stat. Man kan ikke sige, at pirateriet ikke eksisterer, og hvis vi ikke opretholder trykket, vil det opstå igen. Magthavere fra Somalia, blandt andet Puntlands præsident har været om bord, og de beder om, at flådefartøjerne ikke forlader dem.

- De frygter, at så snart de grå skibe er væk, vil piraterne stævne ud igen, siger Henrik Holck Rasmussen.

Med Esbern Snares hjemkomst har Danmark afsluttet sin piratjagt. Regeringen arbejder på en ny piratstrategi, og det er derfor uvist, om Danmark sender flådefartøjer på piratjagt ved de somaliske kyster næste år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip