Kommentator: DF's dagpengekrav er gift for Lars Løkke

Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, lancerer onsdag et krav, der er dårligt nyt for blå bloks statsministerkandidat, Venstres leder Lars Løkke Rasmussen.

Det vurderer politisk kommentator Hans Engell, efter at Dansk Folkeparti nu kræver, at der bliver indført et konjunkturbestemt dagpengesystem ved et eventuelt kommende blåt folketingsflertal, så det er nemmere at opnå dagpenge, når der er dårlige tider.

- Det her er gift for Løkke. DF har nu meget firkantet sagt, at der skal gennemføres en ændring af dagpengesystemet. Det kan vise sig at blive en stor forhindring for et samarbejde, fordi Venstre er lodret imod.

- Det er tydeligt, at Thulesen Dahl er mere optaget af at skaffe DF et mega valg end at finde et grundlag i forhold til Venstre, siger Hans Engell til Ritzau.

Han peger på, at DF i forvejen har stillet en række krav, blandt andet om væksten i det offentlige, hvor partiet også er på kollisionskurs med de øvrige blå partier, der vil have lavere offentlig vækst.

På mange måder ligger Dansk Folkepartis økonomiske politik til venstre i folketingssalen, og alt tyder da også på, at partiet går voldsomt frem ved et valg på bekostning af Socialdemokraterne.

Da Venstre og Konservative sad i regering, gav Dansk Folkeparti gerne køb på den økonomiske politik, for til gengæld at få stramninger på rets-, udlændinge- og integrationspolitikken.

Men med udsigt til et kanonvalg, er kravene fra partiet blevet større.

- DF koncentrerer sig ikke længere kun om værdipolitikken, men stiller nu også krav til den økonomiske politik, siger Hans Engell.

Dansk Folkepartis krav kommer efter ugers voldsom debat om dagpengesystemet, der blev ændret ved en reform fra 2010.

Det var faktisk Kristian Thulesen Dahl, der var en af fadderne til reformen, der blev stemt igennem af V, K, DF og Radikale.

På grund af den økonomiske situation har mere end 40.000 mistet retten til dagpenge i løbet af 2013 og 2014. Man havde blot forventet, at det tal ville ligge på cirka 4000, da man gennemførte reformen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip