Kommentator: Hækkerup ville skærpe retorikken i asyldebat

admin

|

12/12/2014

Dagens topnyheder

Tidligere justitsminister Karen Hækkerup (S) ønskede med sine udtalelser at skærpe tonen i udlændingedebatten, når hun udtalte sig om, at det skulle være hende, der var ophavsmand til ideen om at sende en såkaldt fact finding mission til Eritrea.

Det mener Casper Dall, der er politisk redaktør på Information, efter at Hækkerup er kommet i søgelyset for i et tv-klip at have sagt, at hun ønskede at sende Udlændingestyrelsen af sted til det østafrikanske land for at vurdere sikkerhedssituationen.

I en mail til Ritzau beklager hun dog fredag sine udtalelser fra august, men man skal hæfte sig ved, at hun ikke trækker dem tilbage, siger Casper Dall.

- Det virker til, at hun udtalte sig om at sætte bremsen i, fordi hun ville forsøge at virke så hård som overhovedet mulig i retorikken.

- Der foregår et kapløb mellem regeringen og oppositionen om at være hård i udlændingedebatten og agere mest muligt overfor den stigning, man ser af asylansøgere, siger han.

Ifølge ham har Eritrea-sagen dermed indledt en politisk stoledans om, hvem der står tilbage med sorteper mellem den tidligere justitsminister og den nuværende, nemlig Mette Frederiksen (S).

Karen Hækkerups tidligere udtalelser fra august stod i kontrast med, at den omdiskuterede rapport om Eritrea - hvis konklusioner er blevet undsagt af både kilder, eksperter og sågar nogle af forfatterne - blev lavet på initiativ af Udlændingestyrelsen.

- Hun vælger at beklage og ikke trække tilbage. Hækkerup har meget nøje overvejet, hvordan hun skulle vægte ordene. Både i forhold til hendes politiske eftermæle og i forhold til, hvordan hun stiller sine tidligere kolleger i regeringen.

- Hun siger, at det ikke var korrekt, at det skete på hendes initiativ. Jeg vil gerne gå så langt at sige, at hun trækker udtalelserne tilbage, og samtidig understreger hun, at hun ikke har haft noget med det at gøre, siger Casper Dall.

/ritzau/