Kommentator: Israel vil afvise observatører i Gaza

Det bliver ikke til noget med udenrigsministerens idé om at sende et internationalt observatørkorps til Gaza, vurderer journalist og mellemøstkommentator Jens Nauntofte søndag.

- Jeg synes, at det er en meget påskønnelsesværdig idé. Men jeg tror ikke, at den har nogen gang på jorden ud fra den betragtning, at hverken Israel eller Egypten efter min vurdering vil acceptere at få et korps ind der.

- Uanset om det er FN, OSCE (Organisation for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, red.), EU eller Nato, så vil de sige nej tak. Israel vil ikke have nogen ind udefra til at kontrollere, hvad de laver, siger Nauntofte.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) siger søndag eftermiddag, at han mener, man bør prøve at få etableret et korps af uafhængige, internationale observatører, som kan bakke op om en våbenhvile, når og hvis den bliver etableret og så sikre, at den holder.

Sådan et internationalt observatørkorps har både Frankrig og Tyrkiet tidligere foreslået at sende af sted til Gaza.

Tyrkiet har opfordret til en FN-operation, og Frankrigs udenrigsminister, Laurent Fabius, har ifølge nyhedsbureauet AFP sagt i midten af juli, at EU er klar til at tage aktion igennem en observatørgruppe.

Leila Stockmarr, ph.d. fra Institut for Samfund og Globalisering på RUC, mener, at det længe har ligget og ulmet, at det er igennem observatører, man kan gøre noget.

- Det er en måde at gøre noget på uden at gå i direkte clinch med Israel. Der har været EU-observatører tidligere, som har kontrolleret grænseovergangen mellem Egypten og Gaza. De forsvandt, efter Hamas overtog magten i Gaza, siger hun.

Hun tror, at Hamas modsat Israel vil være positiv over for idéen om internationale observatører i Gaza.

- Det, der er interessant, er, at Hamas i et våbenhvileforslag i midten af juli lagde op til, at der skulle være internationale styrker omkring Gaza, siger Leila Stockmarr.

/ritzau/

 

Dagens Gossip