Kommentator: Løkke fremviser sammentømret blå enhed

Lars Løkke Rasmussen fik godt og grundigt slået al snak om uenighed i blå blok ned, da han som afslutning på Venstres landsmøde pludselig sagde goddag til Kristian Thulesen Dahl (DF), Søren Pape Poulsen (K) og Anders Samuelsen (LA) på scenen.

Det vurderer BT's politiske kommentator, Søs Marie Serup. For de fire partiledere i blå blok snakkede ikke så meget politik, men underholdt i stedet Venstre-baglandet og tv-seere med en snak om løst og fast over mere end 30 minutter.

- De får signaleret, at de er en sammentømret enhed, at de kan arbejde sammen, og fordi de får skabt en hyggelig atmosfære omkring det, lægger man mindre mærke til de uenigheder, der er der.

- De får brugt anledningen til at sige, at de mødes med jævne mellemrum, spiser sammen og hygger sig. Så de skaber et billede af, det er fire mennesker, der kan arbejde sammen, siger Søs Marie Serup, der tidligere har været spindoktor for Venstre-formanden.

Især Socialdemokraterne har brugt lang tid på at udstille uenigheder i blå blok om den økonomiske politik og størrelsen på det offentlige forbrug.

Men det træder i baggrunden efter en seance som den, man var vidne til søndag, mener Søs Marie Serup.

- I virkeligheden bedømmer man meget politikernes interne kemi, når man tager stilling til, om man tror, de kan finde ud af at arbejde sammen.

- For det er for kompliceret for vælgerne at følge med i alle mellemregningerne, og hvad de enkelte mener på syv forskellige områder. Kemi kan man umiddelbart vurdere, og her må man sige, at der var god kemi, siger hun.

I det hele taget mener hun, at Løkke kom styrket ud af landsmødet. Det falder i kølvandet på den store ledelseskrise, partiet var ude i før sommerferien, samt intern kritik af et nyt udlændingeudspil.

Men det fyldte ingenting på landsmødet, hvilket kan betegnes som en sejr for Løkke.

Søndag stillede han sig så frem foran blå bloks øvrige partiledere som deres fælles bud på en ny statsminister og gentog de fem områder, partiet vil sætte ind på efter et valg.

- Det er en del af stuntet, at det ikke er fire partiledere på samme niveau. Der er et klart hierarki med Løkke i spidsen for det blå projekt.

- Han fik præsenteret sine mærkesager, som ikke er særligt målbare, men der er plads inden for rammerne af mærkesagerne til de andre partier efter et valg.

- Han har tegnet det vejkort, man skal følge, og så er det op til den politiske situation og partierne, hvor langt og hvor hurtigt man skal flytte sig på de enkelte områder, siger Søs Marie Serup.

Der skal senest være valg til Folketinget i september næste år.

/ritzau/