Kommentator: Nyt dagpengesystem vil blive dyrere

Et nyt dagpengesystem vil formentlig komme til at koste flere penge.

Det vurderer Helle Ib, politisk kommentator for Børsen, efter at Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, siger, at et nyt system gerne må koste flere penge.

- Det er en meget markant melding. Jeg må sige, at jeg er meget overbevist om, at en dagpengereform vil komme til at koste flere penge, siger Helle Ib til Ritzau.

- Jeg mener ikke, det er realistisk, at man kan lave et nyt system uden større finansiering, når både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti mener, at det er nødvendigt med flere penge.

Dagpengekommissionen kommer 19. oktober med sine anbefalinger til et forbedret dagpengesystem - men inden for en ramme, hvor et nyt system ikke må koste mere end i dag.

- Vi ønsker et styrket dagpengesystem. En ny ordning, der giver bedre mulighed for genoptjening. Hvor færre skal falde ud, siger Mette Frederiksen torsdag under Folketingets åbningsdebat.

Helle Ib mener, at Mette Frederiksen sender et klart signal til sit bagland, hvor der ifølge en rundspørge foretaget af Ritzau fra september har været uenigheder om, hvorvidt et nyt dagpengesystem skal koste flere penge.

- Det her er et signal til baglandet om, at der med Mette Frederiksen ved bordet er sikkerhed om, at der kommer så store forbedringer, siger Helle Ib.

- Jeg tror ikke, at det bliver så stort, at alle i baglandet - og fagbevægelsen - bliver glade og klapper i hænderne.

Da den tidligere regering nedsatte en dagpengekommission, var opgaven klar. Det måtte ikke koste ekstra penge, selvom reglerne for eksempelvis genoptjening blev ændret.

Men Helle Ib er af den opfattelse, at det primært var det tidligere regeringsparti De Radikale, der ønskede, at systemet ikke måtte blive dyrere.

- Faktum er, at det var De Radikale, der mente, at det ikke må koste flere penge. Det vender Mette Frederiksen definitivt ryggen nu.

/ritzau/

 

Dagens Gossip