Kommentator om grænsestrid: Løkke sætter grænser for DFs krav

Det sender et glasklart signal til Dansk Folkeparti, når Venstre ikke går ind for grænsebomme.

Det vurderer politisk redaktør, Elisabet Svane, Fyens Stiftstidende. Venstre afviser grænsebomme i sit udspil fredag mod grænseoverskridende kriminalitet.

- Det tyder på, at Lars Løkke ikke har tænkt sig at sige til DF: "I får nogle meget tydelige ting på udlændingepolitikken. Så bestemmer jeg resten". Det tyder på, at der skal føres en anden politik end før, siger Elisabet Svane.

Grænsebommene blev indført i 2011 af VK-regeringen som politisk betaling, da DF stemte for at halvere dagpengeperioden og forringe efterlønnen. Siden fjernede Helle Thorning-Schmidt (S) grænsebommene som en af sine første embedshandlinger som statsminister.

Med Anders Fogh Rasmussen som statsminister fik VK-regeringen DF's støtte til sin finanspolitik. Til gengæld fik DF grænsebomme og ældrecheck til de fattigste folkepensionister.

Nu forsøger Lars Løkke Rasmussen at lægge sig på den politiske midte, fordi Venstre får så bred opbakning i meningsmålingerne, mener Elisabet Svane.

- Lars Løkke prøver at få Venstre ind som et bredt folkeparti. Fogh og Hjort sagde, at DF skulle have noget meget synligt, siger hun.

Grænsebomme skabte skel i Venstre, som er rundet af Uffe Ellemann-Jensens entusiasme for EU med gul-blå unionssokker, påpeger Elisabet Svane.

- Grænsebommene var et problem for Venstre i 2011. Den meget EU-venlige del af Venstre brød sig ikke om at blive ugleset i dén grad i en EU-sammenhæng. Dengang blev der også gjort grin med "fire tykke toldere fra Kruså", siger hun.

Hun henviser til, at SF's daværende leder Villy Søvndal fik kraftig kritik fra toldere, da han gjorde grin med grænsebomme ved SF's landsmøde i 2011.

/ritzau/

 

Dagens Gossip