Kommentator: Reissmann-retorik udstiller dilemma i S

Socialdemokraterne balancerer på en knivsæg på flygtninge- og indvandrerområdet, og det er grunden til, at partiets integrations- og flygtningeordfører, Mette Reissmanns, udtalelse om, at "flygtninge er uønskede gæster", har skabt så stor furore internt i partiet.

Det vurderer kommentator og politisk redaktør på Fyens Stiftstidende, Elisabet Svane.

- Regeringen har foreslået udlændingestramninger på asylområdet både på familiesammenføring og i forhold til opholdstilladelser, og det kan mange socialdemokrater godt leve med, fordi det er midlet til at forsøge at genvinde magten.

- Man skal ikke være for blød i forhold til Venstre og Dansk Folkeparti.

- Men følelsen er også, at man med udspillet er gået langt. Og der er røster internt, der synes, at det allerede er for meget. Nu har en spændt situation så fået et ekstra skub med Reissmanns retorik, lige meget, om det var tilsigtet eller ej, siger Elisabet Svane.

Det var i et interview med Jyllands-Posten torsdag, at Reissmanns kommentar faldt:

- Vi skal huske på, at dem, der kommer hertil, får asyl. Men vi sender ikke en invitation, og vi ringer ikke for at få dem her op. Flygtninge er uønskede gæster, uanset hvordan du vender og drejer det, sagde hun.

I første omgang var det en socialdemokratisk folketingskandidat fra Skive, Anne Paulin, der senere på dagen åbnede ballet og kritiserede Reissmann. Dernæst var det formand for Det Udenrigspolitiske Nævn i Folketinget, tidligere minister Mette Gjerskov.

Fredag var Karen Hækkerups afløser i Folketinget, den lokalpolitiske stemmesluger Yildiz Akdogan, ude med kritik ligesom den højprofilerede tidligere DSU-formand Peter Hummelgaard, der nu stiller op til Folketinget.

Reissmann blev fredag banket på plads af folketingsgruppens næstformand, Ane Halsboe-Jørgensen.

Det har ikke været muligt for Ritzau at komme i kontakt med Mette Reissmann.

Ifølge Elisabet Svane har ordføreren en svær rolle frem mod valget.

- Det er et meget ømtåleligt område, og man skal passe på, hvordan man formulerer sig. Alle vogter på hinanden, og hun skal gå så langt som muligt. Men må alligevel ikke gå for langt, siger Svane.

/ritzau/

 

Dagens Gossip