Kommentator: S-forslag er drilleri uden gang på jord

Det er helt åbenlyst, at målet med S-formand Mette Frederiksens forslag om at annullere kommunale besparelser er at udstille Dansk Folkeparti.

Selve forslaget om at føre samtlige kroner i regeringens omstridte omprioriteringsbidrag tilbage til kommunerne vil aldrig få flertal, fordi DF ikke kan stemme for, vurderer politisk kommentator Hans Engell.

- Hvis DF på så centralt et område vælger at føre politik uden om regeringen, vil det være det samme som at fælde Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister.

- DF kan ikke i en sag, der er et kernepunkt i regeringens økonomiske politik, pludselig afskaffe en ordning, der er så vigtig, uden at det får alvorlige konsekvenser for regeringens liv.

Mette Frederiksen selv afviser, at hendes beslutningsforslag er politisk drilleri mod DF.

- Der er ikke noget drilleri i at melde klart ud, hvordan vi ønsker at føre en økonomisk politik i Danmark. Vi er grundlæggende uenige med regeringen og Dansk Folkeparti i, at der skal spares på skoler og ældre for at få råd til skattelettelser, siger hun.

Men man kan ikke komme uden om, at Socialdemokraterne og DF kæmper om de samme vælgere, påpeger Rune Stubager, professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

- Der er et vælgersegment, der kan skifte mellem Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, og lige for tiden er der ikke så mange af dem, der opholder sig hos Venstre.

- Det er formentlig Socialdemokraternes håb, at man vil kunne sætte DF på pinebænken i den forstand, at de skal vælge mellem at støtte den politik, som de har givet udtryk for, at de ønsker sig, men som er i modstrid med det, den regering, de støtter, ønsker.

Professoren beskriver den vælgergruppe, Socialdemokraterne og DF kæmper om, som "Blå Bjarne": En faglært arbejder med en lidt restriktiv holdning til indvandring, som befinder sig på midten eller til venstre for den økonomiske fordelingspolitik.

- Det behøver ikke at være særligt mange for at tippe balancen. Et slag på tasken er, at det måske er fem procent af vælgerkorpset. Og det er alt rigeligt. De behøver ikke særlig meget på valgdagen, siger Rune Stubager.

Hans Engell tvivler dog stærkt på, at sagen vil flytte vælgere fra DF til S. Til gengæld er den udtryk for en ny oppositionslinje, der varsler et koldere og hårdere klima mellem Socialdemokraterne og Venstre, vurderer han:

- Mette Frederiksen har hidtil betonet, at hun ville tage medansvar og lave store forlig med regeringen. Hun ville ikke føre økonomisk fodnotepolitik med DF, lød det. Men det vil hun gerne nu, og det er en ny, hårdere linje.

/ritzau/

 

Dagens Gossip