Kommentator: Svært for Corydon at lande finanslov

Skrevet af admin

|

24/11/2013

Dagens topnyheder

Endnu engang er slutspillet om en ny finanslov endt i en hård armlægning mellem regeringen og dens støtteparti, Enhedslisten.

Først var planen at lande en finanslovaftale inden kommunalvalget. Da det ikke lykkedes, meldte finansminister Bjarne Corydon (S) ud, at aftalen senest skulle forhandles på plads søndag.

Men nu er den plan tilsyneladende også faldet på gulvet. Kilder tæt på forhandlingerne regner søndag eftermiddag ikke med, at parterne finder frem til en aftale før tidligst mandag.

- Der er ingen tvivl om, at det nok har været lidt sværere for Corydon at få det igennem, end han havde forventet. Det er efterhånden nogle gange, at han har lovet, at det skulle ligge klar, siger politisk kommentator Rasmus Jønsson.

Det er især Enhedslistens krav om at få klare minimumrettigheder i ældreplejen, som fortsat skiller parterne.

Regeringen har stillet et stort trecifret millionbeløb i udsigt til at styrke ældreplejen, men Enhedslisten har indtil videre afvist tilbuddet og stået fast på, at der skal indføres egentlige rettigheder, så ældre blandt andet kommer i bad to gange om ugen og får gjort rent hver anden uge.

Derudover kæmper Enhedslisten også fortsat for at få regeringen til at tvinge kommuner og regioner til at indføre arbejdsklausuler og kædeansvar ved offentlige byggeprojekter, for at modvirke social dumping.

Med de hovedkrav har Enhedslisten stillet sig i en god position og gjort det svært for regeringen og Bjarne Corydon, vurderer Rasmus Jønsson.

- Hvis man ser på de to ting, der udgør kampen nu, så er det klassiske socialdemokratiske punkter - både arbejdsklausuler og ældreplejen.

- Så det er en svær øvelse for en socialdemokratisk finansminister at sige, at det vil vi ikke være med til, så vi vælger et blåt alternativ, siger han

Rasmus Jønsson vil dog ikke helt afvise, at regeringen kan ende med at kigge mod de borgerlige for at indgå en finanslovaftale, hvis Enhedslisten ikke er til at flytte.

- Vi er før blevet overraskede, så vi bliver nok nødt til at holde øje med, at det kan være en mulighed.

Sidst på eftermiddagen søndag troppede Enhedslisten op i Finansministeriet til et uofficielt møde - det første møde mellem parterne i et døgn - men det er ikke forventningen, at det kan munde ud i en færdig aftale søndag.

/ritzau/