Kommentator venter intet stort europæisk pres på Danmark

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal ikke forvente at blive presset under mødet med EU-landene i Bruxelles.

Det vurderer politisk kommentator Hans Engell.

- Jeg forventer ikke, at hun får større vanskeligheder på EU-mødet. Hun vil kunne gå i læ bag både en række af de østeuropæiske lande og Storbritannien, siger han til Ritzau.

Danmark siger blankt nej til at tage imod nogle af de 160.000 flygtninge, som EU-landene mandag skal forsøge at nå til enighed om at fordele. Til gengæld kan Danmark bidrage på andre måder.

- Det kan være, at Støjberg tilbyder dem andre ting at hjælpe med. Det kan eksempelvis være at øge deltagelsen i Frontex eller tilføre flere midler til nærområderne.

Frontex er Det Europæiske Grænseagentur, som skal styrke sikkerheden ved EU's ydre grænser.

- De danske positioner er velkendte i EU. Vi har et forbehold på udlændingeområdet, og vi står over for en folkeafstemning til december, så jeg mener faktisk ikke, at Støjberg er i vanskeligheder i Bruxelles, siger Hans Engell.

Han mener imidlertid, at Danmark kan komme i geopolitisk uvejr senere, hvis en mere permanent løsning på situationen kommer på diskussionsbordet, og Danmark kan risikere at ryge ud af Dublin-forordningen.

Dublin-forordningen skal sikre, at en asylansøgning kun behandles af ét land, og at man hurtigst muligt finder frem til, hvilket land der er ansvarlig for proceduren.

Hans Engell forventer ikke, at mødet mandag vil kaste noget produktivt af sig, og det er skidt for Europa, men - på en kynisk måde - godt for Danmark.

- Fronterne er trukket ekstremt hårdt op. Jeg har meget svært ved at se, at de kan nå frem til en fælles europæisk holdning i dag. For selve sagen er det trist, men for en egoistisk dansk vinkel er det en fordel, vurderer Hans Engell og fortsætter:

- For så er der ikke noget pres på os. Hvis de andre lande kunne blive enige på en spids, ville det øge presset på Danmark gevaldigt, fastslår Hans Engell.

/ritzau/

 

Dagens Gossip