Kommentatorer: Grundfos vil være hurtigere på fødderne

Den fonds- og familieejede virksomhed Grundfos har haft som uofficielt motto, at det er bedre at tænke langsigtet end kortsigtet.

Derfor er det meget overraskende, at bestyrelsen fredag har besluttet at sige farvel til koncernchef Carsten Bjerg, vurderer chefredaktør på Børsen, Niels Lunde.

- Resultaterne har ganske vist skuffet lidt, men kun i kort tid. Det er en virksomhed, som normalt er meget tålmodig med sin ledelse, siger han.

Årsagen til fyringen angives i en pressemeddelelse som utilfredshed med "nøgletal og udvikling" i koncernen. For kun et år siden blev Carsten Bjerg ellers kåret som "Årets leder".

- Det er lidt voldsomt, siger Anders Drejer, professor i økonomi og ledelse på Aalborg Universitet.

- Jeg noterer mig, at Grundfos har fået en ny bestyrelse og en ny bestyrelsesformand. Jeg tror, at de skal vise, at det er dem, der bestemmer, fortsætter han.

Jens Moberg blev formand for bestyrelsen i 2012. Ifølge bestyrelsen har Grundfos et potentiale, som ikke er blevet indfriet. Ifølge Niels Lunde handler det om klimadagsordenen.

- Hvis der er noget, man får brug for ude i verden, især i de fattige lande, så er det rent vand. Og det kan Grundfos hjælpe med, fordi de laver pumper, siger chefredaktøren.

Til at udnytte det potentiale vil bestyrelsen have en topchef, som tænker mere kommercielt.

- Carsten Bjerg er præget af den ingeniørkultur, som er i Grundfos. De skal have en, som kan rykke hurtigere, siger Niels Lunde.

Grundfos gennemgår en transformation fra en solid dansk pumpevirksomhed til en strømlinet international koncern, vurderer Anders Drejer.

- Det er det, de slås med. Jeg tror ikke, at de finder en ny leder internt. De dygtige folk, der er i Grundfos, er produktionsfolk. Gode, stærke ingeniører, siger han.

- Jeg tror, de vil have en udlænding. En salgsorienteret profil, der kommer udefra og som er vant til at lede en stor koncern, fortsætter han.

Grundfos oplyser fredag, at der er sat en rekrutteringsproces i gang for at finde en ny koncernchef.

/ritzau/

 

Dagens Gossip