Kommissær: Danmark bør tage flere flygtninge

I en situation med historisk mange mennesker på flugt tager Danmark og særligt en stribe andre EU-lande imod alt for få flygtninge. Sådan lyder en opsang fra EU-kommissæren med ansvar for indre anliggender, svenskeren Cecilia Malmström.

Det skriver Politiken tirsdag.

- Det sørgelige er, at det er 10 lande i EU, som hjælper til med flygtninge. 18 lande gør næsten ingenting. Det, synes jeg, er skandaløst, siger hun til Politiken.

Ifølge de officielle prognoser vil Danmark i 2014 blot tage imod en tiendedel af det antal asylansøgere, Sverige tager imod i år.

Den svenske pendant til Udlændingestyrelsen, Migrationsverket, anslår i en prognose fra juli, at der kommer omtrent 80.000 til Sverige i 2014.

I de seneste måneder er tilstrømningen af asylansøgere til Danmark steget. Ifølge Udlændingestyrelsen herhjemme er det officielle skøn dog på samme niveau som sidste år, godt 7500.

EU-kommissæren vil have Danmark til at gøre en større indsats, selv om hun mener, at landet hører til den bedre halvdel af EU-landene.

Konkret beder hun om, at Danmark hæver antallet af kvoteflygtninge, altså flygtninge, som på legal og sikker vis kan komme til landet med hjælp fra FN. Hun ønsker dog ikke at sætte tal på og understreger, at det er en suveræn dansk beslutning.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) afviser at hæve antallet af kvoteflygtninge. Danmark tilhører, siger ministeren, et mindretal af EU-lande, der gennem mange år har haft en fast årlig kvote for FN-flygtninge.

Hun afviser kategorisk at få noget, der minder om svenske tilstande.

- Jeg ville få ganske svært ved at se, hvordan vi skulle få en integrationsproces til at være lykkelig, hvis der kom så mange til Danmark, siger hun til Politiken.

/ritzau/

 

Dagens Gossip