Kommissærs skøn: 5000 EU-jihadister er rejst til Syrien

Skrevet af admin

13/04/2015

Mest læste i dag

Islamisk Stat og andre ekstremistiske oprørsgrupper i Syrien har rekrutteret europæiske jihadister i en størrelsesorden mellem en og to militære brigader.

Det skønner EU's justitskommissær, Vera Jourova.

- På europæisk plan skønner vi, at 5000-6000 mennesker er rejst til Syrien, siger Vera Jourova i et interview med den franske avis Le Figaro mandag.

Kommissæren påpeger i samme nu myndighedernes udfordringer med at danne et præcist overblik over antallet af EU-borgere, som er rejst til Syrien, hvor flere end 215.000 mennesker har mistet livet de seneste fire år.

De eksisterende regler inden for Schengen tillader ikke, at der bliver lavet systematiske check af EU-borgere, når de rejser ind og ud.

Det betyder, at man som indehaver af et rødbedefarvet EU-pas som regel kan nøjes med blot at vise, at man har et pas, og dette bliver ikke sammenholdt med de oplysninger, som myndighederne har liggende om en i diverse databaser.

De europæiske lande benytter heller ikke samme metode til at opgøre antallet af Syrien-krigere.

Ifølge kommissæren vil man øge fokus på forebyggelse i et forsøg på at stoppe bølgen af udrejsende jihadister.

Blandt andet vil EU i højere grad se på årsagerne til, at europæere drager i hellig krig - ud over religion.

Britiske forskere har fundet frem til, at "eventyr, kedsomhed, utilfredshed med livet og mangel på perspektiv" er blandt grundene til, at jihadister er rejst til Syrien.

/ritzau/AFP