Kommissærs skøn: 5000 EU-jihadister er rejst til Syrien

Islamisk Stat og andre ekstremistiske oprørsgrupper i Syrien har rekrutteret europæiske jihadister i en størrelsesorden mellem en og to militære brigader.

Det skønner EU's justitskommissær, Vera Jourova.

- På europæisk plan skønner vi, at 5000-6000 mennesker er rejst til Syrien, siger Vera Jourova i et interview med den franske avis Le Figaro mandag.

Kommissæren påpeger i samme nu myndighedernes udfordringer med at danne et præcist overblik over antallet af EU-borgere, som er rejst til Syrien, hvor flere end 215.000 mennesker har mistet livet de seneste fire år.

De eksisterende regler inden for Schengen tillader ikke, at der bliver lavet systematiske check af EU-borgere, når de rejser ind og ud.

Det betyder, at man som indehaver af et rødbedefarvet EU-pas som regel kan nøjes med blot at vise, at man har et pas, og dette bliver ikke sammenholdt med de oplysninger, som myndighederne har liggende om en i diverse databaser.

De europæiske lande benytter heller ikke samme metode til at opgøre antallet af Syrien-krigere.

Ifølge kommissæren vil man øge fokus på forebyggelse i et forsøg på at stoppe bølgen af udrejsende jihadister.

Blandt andet vil EU i højere grad se på årsagerne til, at europæere drager i hellig krig - ud over religion.

Britiske forskere har fundet frem til, at "eventyr, kedsomhed, utilfredshed med livet og mangel på perspektiv" er blandt grundene til, at jihadister er rejst til Syrien.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip