Kommission anbefaler mere selvstyre til Skotland

Skotland skal i fremtiden have ret til selv at bestemme over indkomstskat og offentlige ydelser, lyder anbefalingen fra en kommission, der er nedsat af den britiske regering.

- Anbefalingerne i aftalen vil betyde den største overdragelse af magt til det skotske parlament, siden det blev etableret, siger Robert Smith, der er medlem af overhuset og har ledet kommissionsarbejdet.

Rapportens anbefalinger lever op til det løfte, som lederne for de største britiske partier gav forud for folkeafstemning i september om løsrivelse af Skotland.

Folkeafstemningen gav en knap sejr til de, der mener, at Skotland fortsat skal være en del af den britiske union.

Blandt de øvrige forslag er, at Skotland skal kontrollere en del af den nationale moms, og at 16- og 17-årige får ret til at stemme ved valg i Skotland. Den britiske valgretsalder er 18.

Selskabsskat skal dog fortsat være et britisk anliggende.

Den britiske premierminister, David Cameron", siger, at han er "meget glad" for kommissionens plan.

- Dette er en god dag for Storbritannien. Vi holder vores løfte til det skotske folk, bedyrer han.

Han lover også inden jul at fremlægge en plan, der skal give England en større grad af selvstyre. Det har været et vigtigt krav fra England, hvor man i forvejen er utilfreds med de indrømmelser, der er givet til Skotland.

Skotlands ret til fuldt ud at bestemme over indkomstskatten er blevet støttet af Skotlands Nationalparti og Camerons konservative, mens Arbejderpartiet har været imod.

/ritzau/AFP

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip