Kommission: Genoptjening af dagpenge skal være nemmere

Dagpengekommissionen arbejder med to modeller, der begge vil gøre det nemmere for ledige at genoptjene retten til at få dagpenge, skriver Politiken.

Ifølge en række kilder i og omkring dagpengekommissionen arbejder den blandt andet med henholdsvis "trappemodellen" og "kontomodellen", der begge vil lempe genoptjeningskravet og gøre systemet mere fleksibelt, skriver Politiken.

I dag skal ledige samlet set have ét års ordinært arbejde inden for tre år for at sikre sig ret til to års dagpenge. Det princip er der i kommissionen et udbredt ønske om at bløde op.

Trappemodellen bevarer de grundlæggende elementer i det nuværende system. men forkorter genoptjeningskravet til eksempelvis det halve.

Til gengæld skæres der i dagpengeydelsen, som vil være størst i starten og blive nedtrappet over tid.

Den model har ifølge Politikens oplysninger ikke stor opbakning i kommissionen.

Mere populær er kontomodellen, som betyder, at næsten alt arbejde – selv helt korte ansættelser på eksempelvis en uge – udløser ret til en periode med dagpenge.

Ledige får så en individuel dagpengekonto, hvor de løbende kan følge deres optjening.

Den model vil give større tilskyndelse til at tage enhver form for arbejde. Til gengæld frygter kritikere, at modellen kan blive en "dagpengegenerator", der øger risikoen for spekulation i dagpenge.

Selv om ledige i begge scenarier får lettere ved at genoptjene dagpenge, er det dog ikke det samme som, at der bliver tale om en samlet lempelse. Det afhænger af hvor lang en dagpengeperiode, arbejdet udløser.

Netop det spørgsmål bliver i sidste ende et anliggende for Christiansborg. Både den afgående regering og Venstre har erklæret, at dagpengesystemet ikke samlet må blive dyrere.

Fungerende beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) kalder oplysningerne "spændende".

- Det er både rigtigt og klogt, at kommissionen er opmærksom på mulighederne for genoptjening. Der skal ske noget på det område, siger han til Politiken.

I valgkampen understregede Dansk Folkeparti ønsket om et mere lempeligt system stik imod Venstres linje. DF har ikke svaret på Politikens henvendelse.

Venstres næstformand, Kristian Jensen, vil ikke kommentere de nye oplysninger, men tillægger kommissionen "stor vægt", hvis den munder ud i en fælles indstilling fra arbejdsmarkedets parter.

LO-formand Harald Børsting ønsker ikke at kommentere arbejdet i kommissionen, men siger til Politiken:

- Det er centralt for LO, at vi får reduceret udfaldet væsentligt, og at vi får et dagpengesystem, hvor korte ansættelser også bidrager til at genoptjene retten til dagpenge.

/ritzau/

 

Dagens Gossip