Kommissionen tager næste skridt til indre pengemarked

Skrevet af admin

18/02/2015

Mest læste i dag

Det skal være nemmere for europæere, der har en lille eller mellemstor virksomhed, at finde penge til deres forretning samt investere som dansker i for eksempel Bulgarien og omvendt.

Det er en del af en kommende kapitalmarkedsunion, som EU-Kommissionen onsdag præsenterer sin første skitse til.

- Målet med kapitalmarkedsunionen er at låse op for investeringer i det lange løb ved at forbinde investorer og opsparere med forretning og vækst, siger kommissær for finansiel stabilitet Jonathan Hill på et pressemøde i Bruxelles.

Kommissionens plan er at skabe et indre kapitalmarked for alle 28 medlemslande.

Det skal blandt andet være nemmere at investere på tværs af landegrænser, og omkostningerne til finansiering inden for EU skal sænkes.

Jonathan Hill kalder projektet et "nøgleelement", som sammen med kommissionsformand Jean-Claude Junckers investeringsplan skal hjælpe med at "skabe vækst og job" i Europa.

- At bygge en kapitalmarkedsunion er et langsigtet og ambitiøst projekt. Vi vil blive nødt til at arbejde hårdt på svære og til tider langvarige problemstillinger.

- Men det bliver en gevinst, der er værd at kæmpe for, siger den britiske kommissær.

Projektet indeholder mange forskellige elementer.

Et af hovedelementerne er en idé om i højere grad at pulje forskellige kapitalprodukter som boliglån, forbrugslån og kreditkort, så de kan bruges som kapitalbasis for værdipapirer. Det skal frigøre kapital til brug for investeringer.

Virksomheder skal på den måde kunne skaffe finansiering uden at være afhængig af, om banken vil låne dem penge. Det kan især gavne små og mellemstore virksomheder.

Kommissionen lægger dog vægt på, at det skal være "simpelt, gennemsigtigt og standardiseret".

De næste tre måneder kan de øvrige EU-institutioner, medlemslande og andre interesserede komme med deres input og forslag til kapitalmarkedsunionen.

Til sommer er det så meningen, at kommissionen vil vedtage en køreplan og tidslinje for det indre kapitalmarked.

/ritzau/