Kommissionen vil gå i flæsket på skattetabu i EU

De seneste måneders mange afsløringer af internationale erhvervsgiganters kreative skattetænkning i forskellige EU-lande får nu EU-Kommissionen til at lægge op til et opgør med landenes traditionelle modvilje mod at samordne deres skattesystemer.

Der er stadig langt til et forsøg på ligefrem at harmonisere selve skatteniveauet.

Men kommissionens næstformand Valdis Dombrovskis forklarer, efter at kommissionen onsdag har haft en orienterende debat om hele skatteområdet, at man blandt andet sigter mod at sparke liv i forsøget på i det mindste at få mere åbenhed og mere ens regler.

I marts kommer et allerede varslet forslag om at sikre automatisk udveksling af information om de enkelte medlemslandes skatteaftaler med virksomheder.

Målet er at sikre en mere fair og gennemskuelig beskatning, der hvor de multinationale virksomheder faktisk har deres forretning og tjener deres penge. Det skal gøre det sværere for dem at shoppe rundt efter de mest lukrative skatteforhold.

- Det er ikke acceptabelt, at skattemyndighederne er afhængige af lækager (til medierne, red.), for at de kan håndhæve skattereglerne, siger kommissær Dombrovskis.

Efter forslaget om udveksling af information vil kommissionen inden sommerferien også forsøge at tage livtag med en 14 år gammel idé om at sikre fælles regler for, hvordan virksomheder med aktiviteter i flere lande i EU beregner deres profit.

Der ligger et konkret lovforslag fra 2011.

Det lægger op til, at reglerne skal være så fælles, at en virksomhed kan nøjes med at udfylde sin selvangivelse i ét land som udgangspunkt for betaling af selskabsskat til forskellige rater i alle de lande, hvor virksomheden er skattepligtig.

Kommissær Dombrovskis erkender, at det er op ad bakke at få medlemslandene med på idéen. Han medgiver, at det er "følsomt" at forsøge at lovgive på skatteområdet i EU, hvor den slags kræver fuld enighed mellem landene.

- Men nu må vi diskutere med medlemslandene og se, hvordan vi får skub i det her forslag, siger Dombrovskis.

/ritzau/

 

Dagens Gossip