Kommissionsmedlem: Vakuummad til ældre er helt ufattelig

I 2013 kom Hjemmehjælpskommissionen med sine anbefalinger til, hvordan man bedst bruger det offentliges pege på livskvalitet til ældre.

Dengang snakkede kommissionens 12 medlemmer om hjælp til it-løsninger og om at hævde alderen for obligatoriske forebyggelsesbesøg. De havde dog ikke forestillet sig ni dage gammel vakuumpakket mad til ældre, sådan som Jyllands Posten søndag fortæller om.

- Min fantasi har simpelthen ikke rakt til, at man vil servere ni dage gammel mad, der ikke lugter af noget, for at spare to millioner kroner. Det jo peanuts i et kommunebudget, der har fået en milliard kroner, siger kommissionsmedlem og sektorformand i FOA Karen Stæhr til Ritzau.

Året før kommissionen fremsatte sine anbefalinger, skrev en anden kommission - Ældrekommissionen - en rapport om ordentlig mad til ældre på plejehjem.

Karen Stæhr var med i begge kommissioner, og hun er chokeret over, at man ikke har fulgt anbefalingen om velduftende mad udenfor plejehjemmene.

- Jeg tror ikke, der var nogle af os i Hjemmehjælpskommissionen, der kunne forestille sig, at der var kommuner, der tænkte, at ældre skulle sidde og spise ni dage gammel mad, der ikke dufter, bare fordi de er i deres eget hjem, siger hun.

Samtidig betvivler hun den reelle besparelse for det offentlige ved måltiderne.

- Vi ved, at ældre er svagt-spisende. De skal nødes. For er de underernærede, så har de en forøget risiko for at blive svimle og falde eller få andre sygdomme. Så bliver de medicinske svingdørspatienter. Og så er det en anden kasse, der betaler, siger Karen Stæhr.

Som medlem af begge kommissioner føler Karen Stæhr, at det arbejde, kommissionerne har udført, er blevet ignoreret:

- Faktisk bliver jeg skide sur. Jeg synes ikke, man kan bede mennesker om at komme med nogle anbefalinger og bilde dem ind, at der er noget, man vil følge. Og så ender det hele med, at man vil spare en million der og en halv million der.

/ritzau/

 

Dagens Gossip