Kommunalforsker: Regioner driver sygehuse godt

Skrevet af admin

16/07/2014

Mest læste i dag

Staten kaster gode penge efter dårlige penge ved at fjerne de fem regioner for at spare på sygehusene, som De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti kræver af Venstre. Regionerne har sikret supereffektive sygehuse, der klarer sig fornemt internationalt.

Sådan siger kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han kalder det blå krav et "pr-stunt i agurketiden", fordi Venstre før folketingsvalget i 2011 foreslog at fjerne regionerne.

- Få uger før folketingsvalget meldte Venstre, at de ville fjerne regionerne. Så man sparker en åben dør ind. Det er ikke svært at stille et ultimativt krav, når Venstre har samme idé. Danmark har et utrolig billigt sundhedssystem i international sammenhæng, siger Roger Buch.

Siden starten af 70'erne har det danske sundhedssystem haft den laveste vækstrate i hele den vestlige verden. Det er meget effektivt og billigt. De seneste fem-seks år er produktiviteten øget knap 20 procent, påpeger han.

- Dødeligheden på sygehusene rasler ned. Patienternes tilfredshed er høj. Sygefraværet hos de ansatte rasler ned modsat staten. Så hele diagnosen om, at der er noget galt, er - efter alt at dømme - forkert. Ingen kan pege på en medicin, som er bedre end dén, vi har, siger Roger Buch.

Det blev ingen synderlig succes, da Norge for fem-seks år siden ændrede sit sundhedssystem til selvejende sygehuse med professionelle bestyrelser. Desuden vil danskerne ikke af med regionerne. Det viste en meningsmåling kort før folketingsvalget i 2011, forklarer Roger Buch.

- Mange i blå blok ser det som en vindersag, som man kan score stemmer på. Men jeg tror, at de tager fejl. Kunne et statsligt sundhedsvæsen ikke blive en ny runde sygehuslukninger? siger han.

/ritzau/