Kommune beklager brøler: Berit fik tilsendt andres lægejournaler

Berit Andersen søgte om førtidspension sidste efterår. Men da hun fik ny sagsbehandler i starten af 2014, fandt hun ud af, at hendes sag endnu ikke var sat i gang, og at hun risikerede at ryge ind under den nye reform.

Derfor søgte Berit Andersen aktindsigt i sin pensionssag hos Viborg Kommune.

I fredags fik hun den retur. Men der var noget helt galt med indholdet i den tilsendte kuvert fra kommunen.

- Da jeg begyndte at bladre i papirerne, kunne jeg se, at det handlede om en helt anden borger. Det gjorde mig både rasende og ked af det. Der er både lægeattester og udtalelser. Der står stort set alt om borgeren og hans familie, siger Berit Andersen til Dagens.dk.

LÆS OGSÅ: Tusindvis af unges cpr-numre er lige til at stjæle

Papirerne inkluderede desuden også oplysninger om endnu en borger, som Berit Andersen heller ikke har noget kendskab til.

- Det er bare ikke i orden. Hverken for mig eller for andre. Jeg ville blive utroligt ked af det, hvis det skete for mig selv. Der må jo flyde en hel masse informationer rundt i de forkerte hænder, siger viborgenseren, der siden i fredags har været i vildrede over, hvad hun skal stille op med de forkerte papirer, hun har fået i hænderne.

Hos Viborg Kommune beklager man fejlen.

Lederen af kommunens jobcenter, Charlotte Burvil, har endnu ikke kendskab til, at det er sket i den konkrete sag.

- Men hvis det er sket, så er det selvfølgelig en beklagelig fejl. Det er klart, at den slags ikke må ske. Men når det så er sagt, så kan det jo ske - det er en menneskelig fejl, siger Charlotte Burvil til Dagens.dk.

Hun forklarer, at den slags er noget, man fra kommunens side er løbende opmærksomme på, for at borgerne kan være trygge ved en fortrolig sagsbehandling. Hun har også et bud på, hvad borgere, der som Berit Andersen får tilsendt andres fortrolige papirer, skal gøre:

- Hvis det undtagelsesvist sker, er det vigtigt, at borgerne sender de forkerte papirer retur, og overholder deres tavshedspligt. Der kan jo uheldigvis gemme sig et forkert dokument i nogle af de store mængder af papirstakke, der bliver printet ud, siger jobcenter-lederen.

Hun efterlyser samtidig et digitalt system, der kan forhindre lignende beklagelige fejl

- Det ville være langt bedre, hvis det kunne ske i digital form, ligesom det allerede er tilfældet med ”de forsikrede lediges” jobnet, siger Charlotte Burvil, og fortsætter:

- Der kan desværre mod hensigten være en kedelig tendens til, at folk ikke stoler på sagsbehandlingen, og derfor søger indsigt i deres egen sag. Det ville blive langt nemmere, hvis alle akterne lå tilgængelige for dem på nettet.
 

 

Dagens Gossip