Kommune får bøde i sag om skraldebilsdrab

Københavns Kommune skal betale 45.000 kroner i bøde i en sag, hvor en amerikansk turist mistede livet på Strøget i København efter at være blevet påkørt af en elektrisk skraldebil. Det har Østre Landsret mandag bestemt.

Føreren af skraldebilen er ved samme lejlighed idømt 20 dagbøder á 250 kroner og en betinget frakendelse af førerretten. Ifølge landsretten er han skyldig i uagtsomt manddrab.

Kommunen er dømt for overtrædelse af arbejdsmiljøloven og for at have ladet bilen være i uforsvarlig stand.

Fordækkene var slidt ned til stålet, og et bagdæk havde en utilstrækkelig bæreevne. En sædekontakt fungerede ikke, som den skulle, og dermed kunne bilen køre uden at have en chauffør på forsædet.

Men landsretten har vurderet, at kommunen ikke kan dømmes for uagtsomt manddrab, som anklagemyndigheden ellers havde lagt op til.

Ifølge landsretten kan kommunen ikke gøres ansvarlig for turistens dødsfald. Det ansvar kan alene placeres hos føreren af bilen, mener landsretten.

I det store og hele er dommen en stadfæstelse af den afgørelse, som Københavns Byret nåede frem til i april i år. Byretten fastsatte dog bøden til kommunen til 40.000 kroner.

Ulykken skete 29. august 2012. Skraldebilen løb løbsk og dræbte en 63-årig amerikansk mand, der var på ferie i København med et krydstogtskib.

De efterladte har fået i alt 100.000 kroner, som er betalt dels af kommunens forsikringsselskab, dels af kommunen selv.

/ritzau/

 

Dagens Gossip