Kommune overhørte 11 advarsler om søskende: Niårig indlagt med promille på 2,57

Politiet forsøgte at slå alarm. Skole og borgere det samme.

Alligevel greb en kommune ikke ind for at hjælpe et misrøgtet søskendepar trods 11 alvorlige underretninger om, at børnene var i nød.

Det fremgår af en gennemgang af sagen, som Folketingets Ombudsmand har lavet, hvor kommunens håndtering af sagen helt usædvanligt kaldes "fuldstændig uforsvarligt".

Det vides ikke, hvilken kommune der er tale om. Kommunens navn er anonymiseret i redegørelsen.

Folketingets Ombudsmand kritiserer skarpt, at to socialt meget udsatte børn alt for sent fik hjælp af deres kommune. Han kalder i sin udtalelse kommunens svigt "fuldstændig uforsvarligt".

På trods af de mange alvorlige underretninger fra blandt andet politi, skole og borgere, som kommunen modtog i løbet af et år, tog kommunen ingen reelle initiativer til at hjælpe søskendeparret.

Det fremgår af udtalelsen, at kommunen i den undersøgte periode blandt andet undlod at igangsætte en børnefaglig undersøgelse og udarbejde en handleplan, og at kommunen ikke fik iværksat frivillige hjælpeforanstaltninger eller anbragt børnene uden for hjemmet.

Bare et enkelt punkt fra akterne, som Ombudsmanden har lagt frem:

I december 2012 bliver den ene af de to søskende, en dreng på 9 år, indlagt på hospital med en alkoholpromille på cirka 2,57 efter at have drukket "to-tre liter rødvin", som det er refereret.

Herefter blev børnene akut anbragt på døgninstitution, men der endte med at gå to måneder, før der blev iværksat en børnefaglig undersøgelse, viser dokumenterne.

En håndtering, som Ombudsmanden kalder en "helt utilstrækkelig reaktion".

- Disse børn har slet ikke fået den hjælp, som de skulle have haft, og kommunens indsats har været helt utilstrækkelig. Det er afgørende, at en kommune hurtigt følger op på alvorlige henvendelser fra borgere og myndigheder, siger Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen.

Han lægger blandt andet vægt på, at kommunen skulle have været langt mere insisterende i forhold til at få kontakt til børnenes mor, der på det pågældende tidspunkt havde forældremyndigheden over dem.

/ritzau/

 

Dagens Gossip