Kommuneforsker: Kasseret fusion betyder uendelig lidt

Meldingen fra Danske Regioner om, at en fusion med KL er lagt i graven, er den logiske konsekvens af, at kommunerne i sidste uge nedstemte en undersøgelse af fusionsmulighederne.

Det mener forskningschef Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, som vurderer, at den kasserede fusionsplan ikke havde rykket væsentligt på situationen i det decentrale Danmark.

- Alt det, man havde lagt op til gøre i en fusion, både strategisk og operationelt, kan man stadigvæk gøre, og det ville være dumt andet, vurderer Roger Buch.

Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), fremhæver fredag, at den skrottede fusion berøver organisationerne en mulighed for sammen at danne modvægt til ønskerne om centralisering, og at man organisationerne hver for sig risikerer at blive spillet ud mod hinanden.

Men Roger Buch har svært ved at dele regionsformandens bekymringer.

- Jeg tror i praksis, det er uendelig lidt, man går glip af, siger han og uddyber:

- I forhold til regionernes fremtid tror jeg ikke, man kan rokke Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti eller Liberal Alliance, som alle mener, at der skal ske et eller andet med regionerne, uanset om man er en eller to.

- Og på det operationelle niveau kan jeg ikke se, at staten skulle have nogen interesse i at spille dem ud mod hinanden. Der er en fælles interesse i, at man har et godt samarbejde, for ellers bliver det en hovedpine for både staten, regionerne og kommunerne.

Derfor mener Roger Buch heller ikke, at man skal ikke tage "den bombastiske melding alt for ordret":

- Hvis det viser sig, at regionerne overlever i et eller andet format, og at der dermed fortsat er brug for Danske Regioner og et tæt samspil med kommunerne, så kan idéen jo genopfindes. I politik kan man jo hele tiden ændre mening, påpeger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip