Kommuner forventer dårligere service næste år

Den offentlige service til borgerne i 18 kommuner bliver dårligere til næste år.

Det vurderer kommunernes økonomichefer selv i en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget blandt 70 ud af kommunernes 98 økonomichefer for fagforbundet FOA.

De 70 chefer, som har svaret, har alle lagt budgettet for 2015. 26 kommuner vil bruge færre penge på service til næste år, og 18 kommuner vurderer direkte, at de kommer til at levere en dårligere service.

Otte kommuner oplyser, at de forventer et lavere serviceniveau over for børnene og de ældre. Særligt den ringere service over for ældre får kritik fra FOA's formand, Dennis Kristensen, selvom de samlede udgifter til ældre stiger i kommunerne.

- Den enkelte ældre borger kan jo ikke mærke, at kommunerne tilsammen bruger flere penge på ældreområdet, for det er jo blot et udtryk for, at der er kommet flere ældre, siger Dennis Kristensen, der repræsenterer 191.000 medlemmer hovedsageligt i kommuner og regioner.

- Hvis kommunerne ikke bruger lige så meget mere, som den demografiske udvikling lægger op til, så falder den mængde penge, der bliver brugt pr. ældre jo. Og så bliver oplevelsen for den enkelte ældre en nedgang i servicen, mener FOA-formanden.

Regeringen valgte ved den seneste finanslov ellers at prioritere ældreområdet med en milliard kroner ekstra.

- Kommunerne har åbenbart helt uafhængig af, hvad Christiansborg-politikere måtte mene, besluttet sig for at sænke serviceniveauet på en række områder til næste år, siger Dennis Kristensen.

Kommunerne har kunnet søge om tilskud fra den ekstra ældremilliard. Kommunerne er dog blevet beskyldt for at bruge penge fra ældrepuljen, mens de tilsvarende har sparet på egne penge til ældreområdet.

På den måde har de ældre ikke fået mere service for den ekstra milliard, kritiserer FOA-formanden.

16 kommuner forventer dårligere service på teknik- og miljøområdet. Mange kommuner oplyser også, at de sparer en lille smule på alle områder eller på administrationen og derfor forventer dårligere service.

Undersøgelsen er foretaget i perioden 23. september til 7. oktober. 70 kommuner, der alle har vedtaget deres budgetter for 2015, har deltaget i undersøgelsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip