Kommuner hyrer folk i tilskudsjob og fyrer fastansatte

Landets kommuner har de senere år fyret tusindvis af ordinære medarbejdere, og samtidig er antallet af folk i tilskudsjob eksploderet, skriver Ugebrevet A4.

I alt har knap 24.000 ordinært ansatte måttet vinke farvel til deres kommunale arbejdsplads siden 2008. I præcis samme periode har kommunerne ansat næsten 9000 flere ledige i tilskudsjob i egne institutioner.

Det viser en undersøgelse, som analysebureauet LG Insight har lavet for Ugebrevet A4.

Gruppeformand i fagforbundet 3F, Ellen K. Lykkegård, klandrer kommunerne for at udskifte faste stillinger med de langt billigere tilskudsjob.

- Det her vækker i den grad en mistanke om, at der sker en fortrængning af ordinære job. Det kan ikke forklares på andre måder. Kommunerne er i en meget anstrengt økonomisk situation, og det kan af og til få kreativiteten til at blomstre, siger Ellen K. Lykkegård til Ugebrevet A4.

Rudersdal Kommune er en af de kommuner, hvor antallet af tilskudsjob er steget voldsomt på få år. Her lyder stigningen ifølge A4 på 1129 procent fra syv medarbejdere i 2008 til 86 i dag. Samtidig er antallet af fastansatte i samme periode faldet med knap seks procent.

Formanden for kommunens erhvervs-, vækst- og beskæftigelsesudvalg, Jens Bruhn (S), afviser dog kritikken og mener ikke, at kommunen har skiftet ordinære stillinger ud med tilskudsjob.

Fyringen af ordinære medarbejdere er tværtimod sket som en nødvendighed i forbindelse med kommunalreformen i 2007.

- Vi har afskediget ordinære medarbejdere for at få stordriftsfordele i forbindelse medkommunalreformen. Pointen var dengang, at kommunerne skulle have bedre drift for færrepenge, siger Jens Bruhn til Ugebrevet A4.

Hver tredje kommune har i dag tre gange så mange ansat i tilskudsjob som før finanskrisen. For fem kommuner er antallet endda mere end femdoblet. Kun ganske få kommuner har i dag færre i tilskudsjob end for seks år siden, viser undersøgelsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip