Kommuner skal kunne forhindre ”Låsby Svendsen-udlejning”

Skrevet af John Meyer

|

14/12/2012

Dagens topnyheder

Ministeren for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen (S), fremsætter nu et lovforslag, som giver kommunerne mulighed for at sætte en effektiv stopper for kyniske boligudlejere, der lejer faldefærdige rønner ud til socialt belastede familier.

Lovforslaget retter sig mod de meget dårlige lejeboliger. Ofte klager udsatte familier ikke selv over forholdene, men med det nye lovforslag får kommunerne mulighed for at gribe ind og sikre, at det nødvendige arbejde tvangsgennemføres for udlejernes regning.

- Det er helt uacceptabelt, at vi stadig ser boligspekulanter, som udlejer boliger i meget dårlig stand til udsatte og sårbare familier, som står og mangler en bolig. Med lovforslaget får kommunerne et effektivt middel til at dæmme op for denne usympatiske form for spekulation, og jeg håber, de vil gå i gang med det samme, siger Carsten Hansen.

I praksis betyder lovforslaget, at kommunen fremover kan tage fat på de boliger, der åbenlyst er i forfald. Er der mistanke om, at boligen ligefrem er sundhedsskadelig, kan kommunen gå ind i huset, men for at føre en sag ved huslejenævnet er det nok, at forfaldet bliver konstateret udefra.

- Vi kan ikke byde familier i nutidens Danmark at bo under så dårlige forhold, som det er tilfældet i nogen af de huse, og med det her lovforslag kan vi gøre noget ved det og endda sende regningen der hen, hvor den hører til, siger Carsten Hansen.

Bliver huse sat i stand for udlejerens regning tre gange inden for 10 år, kan udlejeren frakendes retten til at administrere udlejningsboliger.