Kommuner: Vi kan ikke følge med asylpresset

Stigningen i antallet af asylansøgere har sat landets kommuner under så stort pres, at man i den kommende tid må indse, at asyllovgivningen ikke kan overholdes til punkt og prikke.

Sådan lyder det fra Kommunernes Landsforening (KL) forud for et møde mellem KL og flere af regeringens ministre tirsdag formiddag.

Ifølge Ugebrevet A4 bryder mere end halvdelen af kommunerne i dag integrationsloven og tilbyder ikke nyankomne flygtninge helbredstest og en integrationsplan inden for de tre måneder, som loven angiver.

- Forklaringen på det er, at der er et øget tryk på det her område. Det betyder, at nogle kommuner vælger at fokusere på at håndtere på de helt afgørende ting og mindre på overholdelse af formelle krav og tidsfrister, siger borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard (S).

Han deltager i tirsdagens drøftelser med regeringen i sin egenskab af formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg.

- Det er svært at nå i øjeblikket, fordi man mange steder er i gang med at ansætte folk til at løse opgaven, og den slags folk, der skal bruges, hænger ikke altid på træerne.

- Der er eksempelvis nogle kommuner, der står med det problem, at de ikke kan skaffe læger nok til at løse opgaven, fordi der i nogle lokalområder er en ret dårlig dækning af praktiserende læger, forklarer han.

Dansk Flygtningehjælp mener, at man må være "pragmatisk" i forhold til at kræve af kommunerne, at alle tidsfrister skal overholdes på nuværende tidspunkt og "et par måneder" frem.

Spørgsmål: Lyder det realistisk med et par måneder, før tingene er på skinner?

- Ja, det, synes jeg, skal tilstræbes, at vi selvfølgelig skal overholde de tidsfrister og krav, der gælder. Det har kommunerne for vane at gøre, og det skal vi også gøre her. Men det afhænger selvfølgelig også af, hvor mange asylansøgere der kommer, siger Jacob Bundsgaard.

/ritzau/

 

Dagens Gossip