Kommuner vil have ny type botilbud til farlige beboere

admin

424 uger siden

|

23/05/2016

Dagens topnyheder

Fem af landets største kommuner, København, Aalborg, Odense, Randers og Esbjerg, beder nu regeringen oprette en ny type socialpsykiatriske botilbud efter flere voldsomme episoder.

Det sker i et brev fra de fem kommuner til social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V), sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) og justitsminister Søren Pind (V).

Den nye type botilbud skal ifølge brevet målrettes de borgere på det socialpsykiatriske område, som udgør en risiko for medarbejdere og andre beboere, men som ikke har en plads i retspsykiatrien.

Tilbuddet skal fungere som en mellemting mellem kommunernes botilbud og den regionale behandlingspsykiatri og skal drives af de to områder i fællesskab.

- Det opleves, at nogle beboere i gentagne tilfælde truer personalet og er voldelige, uden at dette får konsekvenser – også selv om det er borgere, der har en dom til behandling og netop burde blive indlagt for at forebygge ny kriminalitet, lyder det i brevet.

De fem afsendere håber, at ministrene vil lave ændringer på området, der ifølge brevet er ramt af færre sengepladser i behandlingspsykiatrien og flere psykisk syge borgere med behandlingsdomme.

- Vi skriver nu til jer, idet vi finder, at tiden er inde til politiske handlinger på baggrund af de ændringer, der er sket på området de senere år, lyder det i brevets indledning.

Ifølge brevet vurderer Københavns Kommune, at 35 borgere i kommunen er i målgruppen for den nye type botilbud. Også de andre kommuner vurderer, at de har borgere i målgruppen.

Sikkerheden på de kommunale botilbud er senest kommet på den politiske dagsorden, efter en 57-årig social- og sundhedsassistent i marts blev dræbt af en psykotisk beboer på Bocenter Lindegården ved Roskilde.

/ritzau/