Kommunerne: Christiansborg stjæler fra velfærden

Skrevet af admin

08/03/2016

Mest læste i dag

Skoleklasser, børnehaver og plejehjem. Der er ikke andre steder at spare, når kommunerne frem til 2019 skal betale staten 7,7 milliarder kroner i det såkaldte omprioriteringsbidrag.

Det mener i hvert fald en lang række borgmestre i en rundspørge foretaget af KL-bladet Momentum, skriver Berlingske.

Her svarer 93 procent af de adspurgte borgmestre, at den borgernære service vil blive forringet på grund af udmøntningen af omprioriteringsbidraget.

I Vallensbæk Kommune betyder det helt konkret, at man frem til 2019 skal spare i alt 40 millioner kroner. Det vil gå ud over børn og unge-området, og det ærgrer borgmester Henrik Rasmussen (K).

- Vi vil rigtig gerne have, at vores børn står med de bedste muligheder. Men alle de tiltag, som faktisk skuer ind i fremtiden, skal prioriteres væk, fordi Folketinget har en her-og-nu-dagsorden, som skal løses, siger Henrik Rasmussen til avisen.

Jesper Würtzen (S), borgmester i Ballerup, mener, at omprioriteringsbidraget bør afskaffes. Taberen er det kommunale selvstyre, mener han.

- Det er os, der skal føre kniven og finde ud af, hvordan vi skal spare 25 millioner. Så kan Folketinget bagefter komme som de glade givere og sige: Her får I så lige ti millioner til de ældre.

- Det er nedbrydende for det kommunale selvstyre. Det eneste, de lokale politikere kan få lov til at bestemme, er, hvor der skal skæres, siger han til avisen.

/ritzau/