Komodovaranen udsat for justitsmord af vandbøflen

Skrevet af Ann Katrine Warren

|

28/06/2013

Dagens topnyheder

Komodovaranen er kendt for sin beskidte mund, der er så bakteriefyldt, at den med et enkelt bid kan tage livet af andre dyr. Men nu viser det sig, at kæmpeøglen måske har været udsat for et justitsmord, og at den slet ikke er så livsfarlig, som vi går og tror.

I en undersøgelse bragt i det videnskabelige tidsskrift Journal of Zoo and Wildlife skriver professor Bryan Fry nemlig, at bakterierne i komodovaranens mund er ganske ordinære.

- Kamodovaraner er faktisk meget rene dyr, modsat hvad folk har fået at vide, har de ikke rådne kødrester siddende mellem tænderne, der udvikler bakterier, siger biologiprofessoren fra Universitet i Queensland, Australien.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - ALTID GRATIS NYHEDER

Men hvem er så årsag til kæmpeøglens ry som livsfarlig? Det er såmen vandbøflerne, som ikke hørte efter i timen, hvor de blev undervist i hygiejne.

Hvis en vandbøffel bliver angrebet af en komodovaran søger den nemlig instinktivt mod varmt og stillestående vand. Men sådanne vandhuller er som regel fyldt med afføring pg bakterier fra andre dyr.

- Det svarer til, at vandbøflen går på toilettet direkte ned i deres sår. Det giver de ideelle betingelser for dødelige infektioner, siger Bryan Fry ifølge Huffington Post.

Den fredede komodovaran leder hovedsageligt på øen Komodo i indonesien. De kan blive op til tre meter lange og kan spurte efter et bytte med op til 20 kilometer i timen.

Kæmpeøglerne lever af ådsler, og jager også levende dyr, som for eksempel vandbøfler - men de er altså ikke så beskidte i munden, at deres bid er direkte dræbende.