Konflikt i Sinai har drevet mange tusinder på flugt

Egyptens kamp mod militante islamister i det nordlige Sinai har medført, at omkring 3200 familier er blevet tvangsflyttet fra deres hjem, og at deres huse og landbrug er blevet ødelagt, siger den amerikanske menneskerettighedsgruppe Human Rights Watch i en ny rapport.

Rapporten kritiserer ikke mindst de egyptiske myndigheder for at håndtere krisen dårligt, da militæret beskyldes for at have ødelagt mange hjem under deres bekæmpelse af militante islamister.

- At ødelægge hjem, hele bykvarterer og menneskers muligheder for opdyrke jorden er et skoleeksempel på, hvordan man taber kampen mod et væbnet oprør, siger Sarah Leah Whitson, som er chef for Human Rights Watchs afdelinger i Mellemøsten og Afrika.

Hun siger, at myndighederne har tvunget mange af familie til at flygte for at skabe en stødpudezone langs grænsen til Gaza, hvor millitante mistænkes for at forsyne oprørerne i det egyptiske Sinai med våben, der smugles gennem tunneler i området.

Militante grupper med tilknytning til blandt andet Islamisk Stat har dræbt hundredvis af soldater og politibetjente. Det er hovedsageligt sket på Sinai-halvøen, men i takt med, at Egyptens naboland mod vest, Libyen, er blevet mere og mere lovløst, har militante grupper også fået fodfæste i det vestlige Egypten.

En egyptisk politigeneral blev skudt og dræbt i Sinai i weekenden.

I en ny 84 sider lang rapport dokumenterer menneskerettighedsgruppen, hvordan regeringen i Egypten ikke forsøger at hjælpe de lokale indbyggere, som tvangsflyttes.

Militæret har siden juli 2013 ihærdigt forsøgt at ødelægge smuglertunneler i området, hvorved det engang befolkede grænseområde til Gaza er lagt øde.

Tidligere var ørkenområdet populært blandt turister, men det er på det seneste blevet tilholdssted for militante islamister.

/ritzau/

 

Dagens Gossip