Kongehuset kan miste ældgamle jagtprivilegier

Miljøministeriet forhandler med kongehuset om de kongeliges eksklusive ret til jagt i statens bedste skove. Det sker, efter at DR Nyheder er begyndt at grave i kongehusets privilegier.

Når kongehuset cirka seks gange om året inviterer Danmarks øverste spidser på jagt, sker det i en af landets 214 bedste skove, som den royale familie jager i.

Sådan har det været i 165 år, men nu varsler Naturstyrelsen et opgør med de kongeliges privilegerede jagttraditioner.

Styrelsen forhandler nemlig lige nu med kongehuset om, at de statslige skove skal kunne lejes ud til andre jægere og dermed indbringe millioner til statskassen.

I øjeblikket bruges de kun af de kongelige samt til cirka 80 jagter for nye jægere om året og 80 invitationsjagter.

- Der er kommet nye signaler fra kongehuset, der betyder, at vi nu undersøger, hvilke af de regale arealer der vil kunne lejes ud til almindelige jægere, siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S) til DR Nyheder.

En kortlægning, foretaget af DR's Undersøgende Databaseredaktion, viser, at kongehuset på de fem-seks årlige kongejagter kun benytter under en tredjedel af skovarealerne, som tilsammen fylder mere end Bornholm.

- Det er helt urimeligt, at kongehuset overhovedet har ret til at gå på jagt i statens skove. Det er på høje tid, at den ret bliver taget fra dem, siger SF's folketingsmedlem Lisbeth Bech Poulsen til DR.

Efter at kongehuset i årevis har afvist muligheden for at udleje skovene til almindelige jægere, forhandler Naturstyrelsen nu med kongehuset om et opgør med reglerne, så nogle af landets bedste jagtmarker kan lejes ud.

Det viser et mødenotat, som DR's Undersøgende Databaseredaktion har fået aktindsigt i.

Kongehuset har jagtret på knap 64.000 hektar af statens fineste jagtarealer. Retten er nedfældet i Civillisteloven, der stammer fra grundlovens tilblivelse i 1849. De 214 skove og søer blev udpeget i 1947, og listen er ikke ændret siden.

/ritzau/

 

Dagens Gossip