Kongen delte sin sorg med efterladte

admin

|

21/07/2014

Dagens topnyheder

Hollands konge, Willem-Alexander, sørgede mandag eftermiddag sammen med de pårørende til de hollandske ofre for den formodede nedskydning af det malaysiske fly MH17 torsdag i Ukraine.

Sammen med dronning Maxima mødtes han med cirka 1000 af de pårørende ved et lukket arrangement i byen Utrecht.

Efterfølgende gik han på landsdækkende tv.

- Vi blev dybt rørt af de gribende, personlige historier. Mange folk sagde til os, at de blot ønskede at sige farvel til deres kære på en ordentlig måde, sagde Willem-Alexander.

193 hollændere mistede livet, da flyet blev skudt ned, og næsten alle i den 16 millioner store befolkning kender nogen, som kender nogen, der døde ved flystyrtet. Det gør tragedien både personlig og national på samme tid.

- Denne forfærdelige katastrofe har efterladt et dybt sår i vores land. Såret vil kunne mærkes i mange år fremover. Det eneste, vi kan gøre, er at lytte og støtte, sagde kong Willem-Alexander, der blev indsat som konge i april, efter hans mor, dronning Beatrix, abdicerede.

Der har været stor vrede blandt mange pårørende over, at de ikke har kunnet få ligene af deres dræbte familiemedlemmer udleveret fra de prorussiske oprørere i Donetsk-regionen.

Nogle pårørende retter deres vrede mod Rusland. Andre er vrede på den hollandske regering for ikke at have presset hårdt nok på for at få ligene udleveret.

Hollands premierminister, Mark Rutte, har gentagne gange forsøgt at få Ruslands præsident, Vladimir Putin, til at gribe ind og lægge pres på oprørerne i Ukraine.

- Vi vil have vores folk tilbage, sagde Rutte mandag.

Indbyggere i Rotterdam går mandag aften igennem byen i stilhed til minde om de af byens indbyggere, der mistede livet ved den formodede nedskydning.

Der er også planlagt en lignende mindemarch gennem Amsterdam på onsdag.

/ritzau/AFP