Konkurrence giver boligejere nye billige 20-årige lån

Realkreditselskaberne står på tæerne af hinanden lige for tiden for at præsentere nye attraktive boliglån for boligejere, der vil binde renten på lånet i længere tid.

Mandag er både Realkredit Danmark og Nordea Kredit på banen med et 20-årigt lån med fast rente på 2,0 procent. Timingen er ikke så overraskende, siger John Norden, direktør i analysefirmaet Mybanker.

- Første oktober er der relativt mange, der tager stilling til, hvad de vil med deres flekslån. Samtidig er der en del, der stopper med afdragsfrihed i fjerde kvartal, som også skal tage stilling til, hvad der skal afløse lånet, siger John Norden.

- Alle prøver at komme med nogle produkter, som gør, at de ser godt ud hos kunderne. Uanset hvad boligejerne vælger, er det historisk lave renter, tilføjer han.

Tidligere på måneden trådte realkreditselskaberne nærmest hinanden over tæerne for at lancere et 30-årigt lån med fast rente på 2,5 procent. Men selvom renterne er historisk lave på de fastforrentede lån, så skal boligejerne fortsat se sig godt om, lyder rådet.

- Der er fire selskaber på markedet, og der har aldrig været større forskel på bidragssatser og kursskæring, end der er lige nu. Renten er historisk lav, men omkostningerne ved lånet er steget nogle steder, siger John Norden.

Udgifterne til konvertering af lån skal man også se nærmere på, og den kan i mange tilfælde forhandles ned, siger John Norden.

Konkurrencesituationen på markedet for boliglån spiller også ind på selskabernes iver for at få nye varer på hylderne, vurderer Morten Skak, lektor ved Syddansk Universitet.

- Det er et udtryk for, at der er meget konkurrence, og at man forsøger at have så optimale produkter som muligt med udnyttelse af den lave rente, siger Morten Skak.

Konkurrencesituationen er skærpet, efter at Jyske Bank købte BRFkredit og efterfølgende blev smidt ud af Totalkredit-samarbejdet, vurderer Morten Skak.

- Jyske Bank forsøger at hugge lån fra Nykredit og Totalkredit. I det hele taget er der en situation, hvor alle er meget opmærksomme på at have så gode produkter som muligt, for ellers har konkurrenten måske noget, der er mere attraktivt, siger han.

Uanset hvad, er renterne historisk lave, og boligejerne kan sørge for at få det bedste ud af situationen, siger John Norden.

- Det eneste krav, det stiller til låntagerne, er, at de sætter sig ind i sagerne og finder ud af, hvad der er den bedste løsning for den enkelte økonomi. Om det skal være et 20- eller 30-årigt lån, om det skal være fast eller variabel rente og afdragsfrit eller ej, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip