Konkurrencedirektør: Vestager får hænderne fulde

Den nyudnævnte konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, tager et stort ansvar på sine skuldre, når hun begynder i sit nye job i Bruxelles.

For som EU's konkurrencevagthund kommer hun til at træffe beslutninger, der får direkte indflydelse på både gigantstore virksomheder og forbrugernes tegnebøger, siger direktøren for den danske Konkurrence- og Forbrugerstyrelse, Agnete Gersing.

- Effektiv konkurrence er en af de allervigtigste drivkræfter for vækst og også for forbrugervelfærd, fordi det sikrer lave priser, god kvalitet og stort udbud. Det er kolossalt vigtigt.

- Som konkurrencekommissær har man ikke alene mulighed for at præge udviklingen på det politiske plan. Man træffer simpelthen også helt konkrete beslutninger, der har stor betydning for både virksomheder og forbrugere, siger Agnete Gersing.

Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens direktør skal konkurrencekommissæren sørge for, at de europæiske virksomheder overholder reglerne og for eksempel ikke aftaler priser og danner karteller.

Hun skal også tage stilling til, om store virksomheder må fusionere. Det må de gerne, hvis det ikke skader konkurrencen, men ellers kan EU-Kommissionen nedlægge forbud eller stille betingelser.

Desuden skal Margrethe Vestager sørge for, at der ikke er stater i EU, der favoriserer virksomheder med ulovlig statsstøtte.

Kommissærens opgave er desuden at videreudvikle EU's regelsæt på området, og ifølge Agnete Gersing er der især tre store opgaver, der ligger på Margrethe Vestagers nye skrivebord i Bruxelles.

- For det første er der nye regler på vej om erstatning i konkurrencesager. Formålet er at skabe bedre mulighed for, at dem, der har lidt skade, kan få erstatning og dermed også en mere effektiv håndhævelse af reglerne, siger Agnete Gersing.

- For det andet er man i gang med at forenkle statsstøttereglerne, så EU-Kommissionen kan bruge kræfter på de store sager og ikke så mange mindre sager.

- For det tredje er man i gang med at kigge på reglerne for fusionskontrol. De skal være mere effektive, siger Agnete Gersing.

/ritzau/