Konservativ opbakning til styrket indsats mod IS

Det Konservative Folkeparti melder sig klar til at øge bidraget i kampen mod gruppen Islamisk Stat.

Den udmelding kommer efter, at det tirsdag kom frem, at USA har anmodet en stribe lande - der i blandt Danmark - om at øge deres indsats i den koalition, der for nuværende bomber Islamisk Stat.

- Vi er positive over for anmodningen. Vi vil gerne have, at Danmark bidrager med, hvad vi kan. Det må have meget høj prioritet at få nedkæmpet IS i stedet for at trække det i langdrag. De er en trussel mod verdensfreden, som vi gerne vil bidrage til at fjerne, siger Det Konservative Folkepartis forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, og fortsætter:

- Hvilke bidrag vi så kan komme med, må afhænge af Forsvarets kapacitet og hvad der er behov for i den koalition, der skal bekæmpe IS.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har også meldt ud, at de er positivt stemt over for at øge det danske bidrag til kampen mod Islamisk Stat.

Radikale Venstre stiller sig mere skeptiske overfor at øge det danske bidrag til kampen.

- Vi ved ikke præcist, hvad den amerikanske regering efterspørger, og den danske regering overvejer. Vi vil ikke afvise at støtte yderligere, men vi vil heller ikke godkende noget, før der kommer et konkret forslag, siger forsvarsordfører Martin Lidegaard og fortsætter:

- En militær indsats er nødvendig, men det er tydeligt, at en militær indsats ikke gør det alene. Uden en overbevisende politisk plan for, hvad der skal ske, og uden opbakning fra de regionale stormagter, kommer vi ikke en løsning nærmere.

Enhedslisten, der som det eneste parti ikke er med i den nuværende aftale om intervention, støtter ikke yderligere dansk militær deltagelse.

- Lige nu står alle lande i kø for at bombe i Syrien. Det er ren symbolpolitik, hvis Danmark også sender kampfly. I stedet for at gå i krig i Syrien, kan Danmark gøre en afgørende forskel, hvis vi støtter de lokale demokratiske kræfter og kurderne i Syrien, skriver partiets udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, i en pressemeddelelse.

Partiet vil desuden have sanktioner mod Saudi Arabien og Tyrkiet, som det anser for at støtte Islamisk Stat.

/ritzau/

 

Dagens Gossip